Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Νίκος Ξυδάκης, Μανώλης Ρασούλης: Τα δήθεν (1979)

Τα "Δήθεν" (1979) αποτελούν τη φυσική συνέχεια του εμβληματικού κύκλου τραγουδιών "Η εκδίκηση της γυφτιάς", ο οποίος έκανε μεγάλη αίσθηση την προηγούμενη χρονιά ανατρέποντας τα κλισέ της λεγόμενης έντεχνης τραγουδοποιίας και νομιμοποιώντας απωθημένα μουσικά γούστα με εμφανείς αναφορές σε λούμπεν ακούσματα, αλλά με μια οπτική σοφιστικέ που μοιάζει να μας κλείνει πονηρά το μάτι...
Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Μανώλης Ρασούλης επαναλαμβάνουν πετυχημένα την ίδια συνταγή και ο δίσκος θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία με αρκετά σουξέ, όπως το απομυθοποιητικό "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια" που γνώρισε αρκετές επανεκτελέσεις, με κυριότερη εκείνη της Χαρούλας Αλεξίου. Αξίζει πάντως να ξεχωρίσουμε και στο δίσκο αυτό δύο πιο χαμηλόφωνα τραγούδια σε ύφος μπαλάντας που κερδίζουν αμέσως τον ακροατή με τη μελωδική τους γραμμή, τα: "Φίλε αδελφή ψυχή", "Σαν μια ταινία". Θα έλεγα ότι οι μελωδικές αυτές στιγμές προοικονομούν με σαφήνεια το αληθινό μουσικό πρόσωπο του σπουδαίου τραγουδοποιού Νίκου Ξυδάκη, όπως αυτό θα διαμορφωθεί και θα αναπτυχθεί την επόμενη δεκαετία.
Την ερμηνεία των τραγουδιών έχουν επιστρατευτεί οι ίδιοι ακριβώς ερμηνευτές του προηγούμενου δίσκου. Αυτή τη φορά ο Νίκος Παπάζογλου και ο Δημήτρης Κοντογιάννης μοιράζονται σχεδόν ισοδύναμα το υλικό, ενώ η Σοφία Διαμαντή ερμηνεύει δύο τραγούδια και κάνει σιγόντο σε αρκετά άλλα.
Το χαρακτηριστικό εξώφυλλο σχεδίασε και πάλι ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, παρόλο που ο Σαββόπουλος δεν έχει καμία εμπλοκή μ' αυτή την έκδοση, αφού την παραγωγή του δίσκου υπογράφουν από κοινού οι δυο δημιουργοί του.
Στη διαμόρφωση του τόσο ιδιαίτερου οργανικού ηχοχρώματος των τραγουδιών συνέβαλαν μια σειρά πολύ αξιόλογοι μουσικοί που συμμετέχουν, όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Μαγκλάρας, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Ανδρέας Τσεκούρας και αρκετοί άλλοι. 

(c) LP | Lyra | 1979 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: