Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Ρεμπέτικη Κομπανία: Τα μπλε παράθυρα (1975)

Η Μεταπολίτευση, ως γνωστόν, επέφερε ριζική ανατροπή στο μουσικό σκηνικό και στην ελληνική δισκογραφία με την καταιγιστική εισβολή του πολιτικού τραγουδιού και την κυριαρχική παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία για ένα διάστημα επισκίασε τα πάντα, με αποτέλεσμα πολλές φωνές να καταπνιγούν κάτω από το βάρος του κυρίαρχου ήχου και να ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να αναπνεύσουν και να ακουστούν. Έτσι δε θ' αργήσει να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της μια διάθεση αντίδρασης στο σκηνικό αυτό, η οποία εκδηλώθηκε με διάφορους τρόπους και από ποικίλους διαύλους προς το κοινό, όταν αυτό άρχισε να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και κορεσμού.
Μέσα σ' αυτό λοιπόν το κλίμα εντάσσεται και μια διάθεση επιστροφής στις ρίζες του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού, όταν άρχισαν να ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη οι περίφημες κομπανίες που υποστήριζαν ένα είδος αναβίωσης του ρεμπέτικου τραγουδιού. Στο ίδιο κλίμα αργότερα, αλλά με πρωτότυπες συνθέσεις, θα κινηθεί και η "γύφτικη" ανθοφορία με πρωτεργάτη τον Μανώλη Ρασούλη σε μια μακρά σειρά συνεργασιών του με τον Νίκο Ξυδάκη ("Η εκδίκηση της γυφτιάς", "Τα δήθεν"), τον Μάνο Λοΐζο ("Τα τραγούδια της Χαρούλας"), τον Χρήστο Νικολόπουλο ("Οι κυβερνήσεις πέφτουνε...". "Παίξε Χρήστο επειγοντως") και τον Πέτρο Βαγιόπουλο ("Πότε Βούδας, πότε Κούδας" κ.ά.). 
Από την πληθώρα αυτών των νεολαϊκών σχημάτων πρώτη χρονικά εμφανίστηκε η Ρεμπέτικη Κομπανία (1973-1983) κι ακολούθησαν η Οπισθοδρομική Κομπανία (1978-1986), η Αθηναϊκή Κομπανία (1981-2003), τα Παιδιά από την Πάτρα (1983-2003) και αρκετά άλλα μικρότερης εμβέλειας.
Η Ρεμπέτικη Κομπανία είχε σχηματιστεί ήδη από το 1973, αλλά η δισκογραφική της παρουσία ξεκίνησε το 1975. Τα μέλη της κομπανίας ήταν οι: Δημήτρης και Γιώργος Κοντογιάννης, Μανώλης Δημητριανάκης, Ανδρέας Τσεκούρας, Γιώργος Παπαδάκης, Χαρά Εμμανουήλ, Γιώργος Σιδερής και Γιάννης Καρβέλας. Ηχογράφησαν συνολικά τρεις ολοκληρωμένους δίσκους ως το 1983 που διαλύθηκαν, αν και την ίδια χρονιά εμφανίστηκε κι ένα άλλο σχήμα με το ίδιο όνομα ηχογραφώντας ένα και μοναδικό δίσκο χωρίς συνέχεια.

Ο πρώτος λοιπόν δίσκος της Ρεμπέτικης Κομπανίας ηχογραφήθηκε το 1975 για τη Lyra με τίτλο "Τα μπλε παράθυρα". Πρόκειται για μια όμορφη συλλογή δώδεκα κλασικών ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών σε προσεγμένες επανεκτελέσεις που δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στην παράδοση του είδους και γιαυτό η ορχήστρα είναι στημένη κατά τα παλιά πρότυπα με βασικά όργανα το μπουζούκι, το μπαγλαμά, την κιθάρα και το ακορντεόν. Έχουν επιλεγεί τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μπάτη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιώργου Λαύκα και του Κυριάκου Χαλκιά. Την ερμηνεία των τραγουδιών μοιράζονται ο Δημήτρης Κοντογιάννης και ο Μανώλης Δημητριανάκης.

(c) CD | Lyra | 1975 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: