Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Κυριάκος Σφέτσας: Το στίγμα (1982)

Η συνεργασία του συνθέτη Κυριάκου Σφέτσα με τον σκηνοθέτη Παύλο Τάσιο που ξεκίνησε το 1980 με την ταινία "Παραγγελιά", είχε εξίσου αποδοτική συνέχεια, αφού το 1982 συνεργάστηκαν εκ νέου στη δραματική ταινία "Το στίγμα" με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Καφετζόπουλο και την Όλια Λαζαρίδου. 
Ο συνθέτης έγραψε ένα ατμοσφαιρικό soundtrack με την προσφιλή του μέθοδο του αυτοσχεδιασμού δημιουργώντας πρωτότυπα οργανικά θέματα που αυτονομούνται άνετα από την εικόνα και μπορούν να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητο ακρόαμα. 
Κυριαρχεί ο ήχος του βιολιού και του πιάνου, τα οποία διαλέγονται με τα υπόλοιπα όργανα, πνευστά και κρουστά, της ορχήστρας. Βιολί παίζει ο κορυφαίος σολίστ Δημήτρης Βράσκος. Στο κλαρίνο είναι ο Μάνθος Χαλκιάς και ο Τάσος Πουλημένος, στο όμποε ο Βαγγέλης Χριστόπουλος, στο λαούτο ο Νίκος Τάτσης και στο βιολοντσέλο ο Χρήστος Σφέτσας.


(c) CD | EMI 1982 | Ψηφιακή επανέκδοση: Finea 1999 | Πηγή: geo/d58


3 σχόλια:

manelis είπε...

Ωραίοι δίσκοι, και οι τρεις που ανάρτησες, περιμένω το "Τοπιο/Ερωτικό τραγούδι, το έχω σε δίσκο όπως και τα προηγούμενα, απλά δεν μπήκα ποτέ στον κόπο να το ψηφιοποίησω, το πάντρεμα της μουσικής του Σφετσα με την φωνή του Λυκούργου Αγγελόπουλου είναι μοναδική, ευχαριστώ, Χρήστος

Άαβας / d58 είπε...

Χρήστο, αν έχεις το βινύλιο, θα μπορούσες να σκανάρεις τα εξώφυλλα - έστω και κομματιαστά - και να μου τα στείλεις;

manelis είπε...

Το έχω αλλά λείπω, θα γυρίσω στις 23 του μηνός, θα στο στείλω τότε, αν δεν το έχεις ήδη βρει