Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Κυριάκος Σφέτσας: Imaginary Flower (2002)

Mε τίτλο "Imaginary Flower" (Το λουλούδι της φαντασίας) εκδόθηκε το 2002 από τη ΔΕΠΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Πάτρας) ένας εντελώς διαφορετικός δίσκος του Κυριάκου Σφέτσα που περιλαμβάνει μουσική που έγραψε αυτή τη φορά για εικόνα. 
Συγκεκριμένα πρόκειται για τη σύνθεση "Το τραγούδι της ζωής" (2001) που γράφτηκε για το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση, καθώς και για τη μουσική για το θεατρικό έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου "Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας" (2001). Περιλαμβάνονται επίσης άλλες τρεις οργανικές συνθέσεις, μία από τις οποίες επιγράφεται "Λουλούδι της φαντασίας", απ' όπου πήρε τον τίτλο και ο δίσκος. Το μοναδικό τραγούδι του δίσκου έχει στίχους του Λέοντα Γαβριηλίδη και το ερμηνεύει η Nadia Weinberg.
Ολόκληρο το υλικό αυτού του συναρπαστικού δίσκου διατρέχεται από μελαγχολικές μελωδίες εμφανώς επηρεασμένες από τα έργα που υπηρετούσαν. Μουσικά χρώματα που ανατρέχουν στις επτανησιακές καταβολές του συνθέτη, αλλά και σε ευρωπαϊκά ηχοχρώματα από τα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι τη νεότερη εποχή. 
Αξίζει ωστόσο να σταθούμε λίγο και στο ερμηνευτικό οργανικό σύνολο που ερμηνεύει το μελωδικό αυτό υλικό, την υπέροχη Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων με την υποδειγματική διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη. Και είναι μία από τις πολυάριθμες ωραίες στιγμές της δισκογραφίας μας, όπου καταγράφεται η ξεχωριστή ερμηνεία αυτού του οργανικού συνόλου. Θυμίζω ότι παλιότερα ο Δημήτρης Λάγιος μας είχε δώσει δύο από τα τελευταία έργα του σύντομου βίου του ('Εργα για ορχήστρα νυκτών εγχόρδων, Ρωγμές), ενώ ο Γιώργος Ανδρέου το αξιοποίησε στον λυρικό κύκλο τραγουδιών "Χελιδόνια της βροχής". Επίσης ο Χρήστος Θηβαίος συνεργάστηκε με την ορχήστρα σε ένα αφιέρωμα στον Nicola Piovani και ο Μανώλης Μητσιάς σε ένα άλλο δισκογραφικό αφιέρωμα από τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι.

(c) CD | ΔΕΠΑΠ | 2002 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: