Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Μαρίζα Κωχ: Δέκα χρόνια ...κομμάτια (1965-1975)

Ως επιστέγασμα στην παρουσίαση της προσωπικής δισκογραφίας της Μαρίζας Κωχ έχω ετοιμάσει και σας παρουσιάζω σήμερα μια συγκεντρωτική συλλογή όλων των σκόρπιων τραγουδιών της που καλύπτουν την πρώτη δεκαετία της στο χώρο του τραγουδιού (1965-1975) με άγνωστες κατά το πλείστον ηχογραφήσεις από τις 45 στροφές ή από συμμετοχές της σε άλλους δίσκους ή ακόμη και με ανέκδοτο υλικό κυρίως από το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.
Έδωσα στη συλλογή τον τίτλο "Δέκα χρόνια ...κομμάτια" για δυο λόγους: α) Γιατί ανταποκρίνεται στο χρονικό πλαίσιο που καλύπτουν οι συγκεκριμένες ηχογραφήσεις, β) Γιατί παραπέμπει στον Διονύση Σαββόπουλο! Και το λέω αυτό, επειδή είναι γνωστή η αδυναμία της Μαρίζας για τα τραγούδια του Σαββόπουλου, πολλά από τα οποία άλλωστε ερμήνευσε η ίδια σε δεύτερη εκτέλεση στους πρώτους προσωπικούς της δίσκους.
Η συλλογή ξεκινάει με δυο τραγούδια του Στράτου Καμενίδη που κυκλοφόρησαν το 1965 σε δισκάκι 45 στροφών από τη Fidelity και αποτελούν το πρώτο πρώτο δισκογραφικό φανέρωμα της Μαρίζας. Ακολουθεί ένα μικρό ανέκδοτο δείγμα της συνεργασίας της με τον Μίκη Θεοδωράκη, όταν το 1966 είχε ενσωματωθεί στην ομάδα τραγουδιστών του και ο συνθέτης της έγραψε τον κύκλο τραγουδιών "Η ηλικία της γειτονιάς μου" σε στίχους του Μιχάλη Παπανικολάου, τα οποία όμως λόγω της πολιτικής εκτροπής της 21ης Απριλίου 1967 δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ! Εδώ έχουμε τρεις ανέκδοτες ηχογραφήσεις, από τις οποίες οι δύο προέρχονται από συναυλία του 1984, ενώ η τρίτη είναι παρμένη από τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου το 1976 και στην ερμηνεία συμμετέχει και ο Θανάσης Γκαϊφύλιας.
Την ίδια εποχή η Μαρίζα είχε και μια μικρή παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο, απ' όπου προέρχονται τρία τραγούδια: Το παλιότερο είναι του 1966 και ακούστηκε στην ταινία "Ο γυρισμός του στρατιώτη" του Γιώργου Λόη σε μουσική του Γιάννη Σπανού και παραμένει ανέκδοτο*. Ανέκδοτο είναι επίσης ένα τραγούδι του Νίκου Μαμαγκάκη που τραγούδησε η Μαρίζα στην ταινία "Οικογένεια Χωραφά" του Κώστα Ασημακόπουλου, παραγωγής 1968, ενώ ένα δεύτερο κινηματογραφικό τραγούδι του Γιάννη Σπανού από την ταινία "Το νυφοπάζαρο" (1969), πάλι του Κώστα Ασημακόπουλου, εκδόθηκε πολύ αργότερα, το 1992, από τη Lyra. Η Μαρίζα έχει ερμηνεύσει κι ένα τρίτο τραγούδι του Γιάννη Σπανού, το γνωστό "Σύννεφα πλατιά" που πρωτοακούστηκε το 1964 από τη Νέλλη Μάνου. Το τραγούδι παίχτηκε σε εκπομπή του ΕΙΡ το 1967 και παραμένει ανέκδοτο.
Το 1968 η Μαρίζα βρέθηκε στο περιβάλλον του Νέου Κύματος συμμετέχοντας σε τρία τραγούδια από τον δεύτερο προσωπικό δίσκο του Νίκου Χουλιαρά που εκδόθηκε από τη Zodiac, ενώ το 1970 είχε την τύχη να τραγουδήσει δύο υπέροχα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου στο δίσκο "Θαλασσογραφίες" που εκδόθηκε από τη Minos, πράγμα που της έδωσε την ευκαιρία να ενσωματωθεί στο δυναμικό της μεγάλης αυτής δισκογραφικής εταιρίας, όπου τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει τους δικούς της πλέον προσωπικούς δίσκους και μάλιστα με μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.
Τα επόμενα χρόνια στο περιθώριο της προσωπικής της δισκογραφίας η Μαρίζα ηχογράφησε μερικά ακόμη σκόρπια τραγούδια. Το 1972 ο άσημος τότε Θάνος Μικρούτσικος της εμπιστεύτηκε δυο μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη που κυκλοφόρησαν από τη Minos σε δισκάκι 45 στροφών. Το 1973 έλαβε επίσης μέρος με ένα τραγούδι στο δίσκο "Τραγούδια του Νοτιά" του Τάκη Παναγόπουλου, το 1974 συμμετείχε στο δίσκο "Νιάτα" με ένα τραγούδι του Διονύση Σκάλου, ενώ το 1975 ολοκληρώνεται αυτή η παράλληλη διαδρομή με τη συμμετοχή στο δίσκο "Η ατέλειωτη εκδρομή" του Θανάση Γκαϊφύλια, όπου ερμήνευσε μαζί του το υπέροχο ομότιτλο τραγούδι.



(c) CD/LP/Vinyl/Ανάκδοτα | Fidelity, Zodiac, Lyra, Minos | 1965-1975 | Πηγή: d58

* Ευχαριστώ την γλυκιά Βασιλικούλα για τον εντοπισμό του τραγουδιού


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δισκογραφική Δημήτριος
Η Πρόοδος Των Ασμάτων

Αλταντζής Χρήστος είπε...

Ευχαριστουμε κι εμείς εσένα για την όλη προσπάθεια.
Να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ καλή δουλειά.Μπράβο!
Σου εύχομαι να αξιωθείς να απολαύσεις ολοκληρωμένη την "ηλικία της γειτονιάς μου"και μάλιστα να την παρουσιάσεις από εδώ.
Dum spiro spero.
Να είσαι πάντα καλά.

nikos4 είπε...

Πολύ καλό το αφιέρωμα στην Κωχ..Ευχαριστούμε ειδικά για το τελευταίο.Αυτό το ''αλίμονο στον άλλονε'' , που το ανακάλυψα πριν λίγα χρόνια , φοβερό...