Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Στράτος Καμενίδης: Τραγούδια με τον Γιάννη Βογιατζή και τη Μαρίζα Κωχ

Πόσοι, αλήθεια, γνωρίζουν τον λαϊκό συνθέτη Στράτο Καμενίδη; Ασφαλώς πολύ λιγότεροι απ' όσους ξέρουν το υπέροχο χασάπικο "Το παρελθόν θυμήθηκα", με το οποίο μας συστήθηκε πριν από μερικά χρόνια η Μελίνα Ασλανίδου, έστω κι αν αγνοούν τον δημιουργό του, όπως δυστυχώς είναι η μοίρα πολλών δημιουργών!
Ο Στράτος Καμενίδης γεννήθηκε το 1931 και πέθανε το 2011. Αν και είχε ολοκληρωμένες μουσικές σπουδές, βρέθηκε να υπηρετεί το λαϊκό τραγούδι πλάι στον Αλέκο Πατσιφά της Fidelity κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '50. 
Παρόλο που έγραψε αρκετά λαϊκά τραγούδια που γνώρισαν επιτυχία, φαίνεται πως νωρίς για κάποιο τυχαίο λόγο αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και σε διαφορετικές μορφές του τραγουδιού. Ακούγοντας λοιπόν τυχαία μια κουβέντα κάποιου ελαφρού συνθέτη, ο οποίος σχολίασε υποτιμητικά τις υψηλές απολαβές του λέγοντας πως δεν ήταν παρά ένας μπουζουξής, αποφάσισε να γράψει τραγούδια σε "ελαφρό" ύφος και τα παρουσιάσει στον εμβρόντητο Πατσιφά. 
Πραγματικά, η μεταμόρφωση ήταν εντελώς απροσδόκητη. Ήταν δυο τραγούδια για τη φωνή του Γιάννη Βογιατζή που τα ερμήνευσε μόνο με συνοδεία κιθάρας και φυσαρμόνικας! Το αποτέλεσμα ήταν απολύτως συναρπαστικό και ο Πατσιφάς δέχθηκε με χαρά τη νέα πρόταση! Πρόκειται για τα τραγούδια: "Κόρη του ποταμού" και "Φεγγάρι π' αλητεύεις". Οι στίχοι είναι του Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Είναι γραμμένα σε ύφος μπαλάντας. Παίζουν κλασική κιθάρα η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος, ενώ φυσαρμόνικα η Γιώτα Γιάννα. Τρυφερές μελωδίες σε πρώιμο νεοκυματικό ύφος. Η ηχογράφηση έγινε το 1961.
Άλλα δυο τραγούδια του Στράτου Καμενίδη που ηχογραφήθηκαν πάλι για τη Fidelity το 1965 έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί αναδεικνύουν αυτή τη διαφορετική πλευρά του δημιουργού. Πρόκειται για τα τραγούδια: "Ακροθαλασσιά" και "Τι μπορεί να 'ν' αυτό" και τα δυο σε στίχους του Ι. Παπανικολόπουλου. Δυο χαρούμενα τραγούδια πολύ πιο κοντά στον ήχο του Νέου Κύματος που ήδη είχε αρχίσει να κατακλύζει το ελληνικό τραγούδι. Η ενορχήστρωση εδώ είναι πλουσιότερη, αλλά το μπουζούκι απουσιάζει παντελώς από την ορχήστρα. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτών των τραγουδιών είναι ότι μας συστήνουν μια καινούργια τραγουδίστρια με δροσερή κι εκφραστική φωνή: Τη Μαρίζα Κωχ.
(c) Vinyl 45'' | Philips/Fidelity | 1961/1965 | πηγή: Μάκης

1 σχόλιο:

...ολοικ είπε...

Μελωδικοτατον!!!!Η "Κορη του ποταμου" την ιδια χρονια θα μπει και σε 10ιντσο βινυλιο με 10 τραγουδια ....(Κεινο το πανακριβο με το χρυσο εξωφυλλο...)