Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Διπλή εκκίνηση...

Ο συμπατριώτης μου συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου (γενν. 1943), ο διάσημος Vangelis, πολυτάλαντος και ανήσυχος δημιουργός που θεωρείται μετρ της ηλεκτρονικής μουσικής, βραβευμένος ακόμη και με oscar μουσικής, πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του '60 με το ποπ συγκρότημα Forminx, με το οποίο έκανε μια τεράστια επιτυχία εκείνα τα πρώτα χρόνια με το χορευτικό υπερσουξέ Jeronimo Yanka
Την ίδια εποχή λοιπόν έκανε και την πρώτη του κινηματογραφική επένδυση γράφοντας μουσική και τραγούδια για την κωμωδία "Ο αδελφός μου ο τροχονόμος", παραγωγής 1963 σε σκηνοθεσία Φίλιππα Φυλακτού. Το soundtrack κινείται στο ποπ ύφος της εποχής. Τραγουδά η άδικα ξεχασμένη τραγουδίστρια Μαίρη Οικονόμου. Στην ορχήστρα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και δύο αξιόλογοι σολίστες με γόνιμη θητεία στη τζαζ μουσική, ο κιθαρίστας Τίτος Καλλίρης κι ο πιανίστας Μανώλης Μικέλης.
Πέντε χρόνια αργότερα, το έτος 1968, έρχεται μια δεύτερη οριακή στιγμή στην καριέρα του Βαγγέλη. Είναι η χρονιά της ίδρυσης του διάσημου συγκροτήματος Aphrodite's Child, με το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και να κατακτήσει του ευρωπαϊκό μουσικόφιλο κοινό ανοίγοντας το δρόμο για τη λαμπρή προσωπική του πορεία στη συνέχεια. Εκείνη λοιπόν τη χρονιά βρέθηκε αρχικά στη Γαλλία κι έδωσε μια θριαμβευτική συναυλία στη Λίλ, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο. Ο Βαγγέλης ήταν ήδη ένας ολοκληρωμένος κιμπορντίστας που διηύθυνε και εκτελούσε μέσω των ηλεκτρονικών του εργαλείων μια ολόκληρη ορχήστρα. Βασικός τραγουδιστής ήταν ο Ντέμης Ρούσσος. Στη συναυλία αυτή ακούστηκε και η πρώτη διεθνής επιτυχία του συγκροτήματος, το υπέροχο "Rain and Tears", εμπνευσμένο από τον περίφημο "Κανόνα" του Γερμανού μπαρόκ συνθέτη Johann Pachelbel.

(c) Ανέκδοτες ηχογραφήσεις | 1963/1968 | wma/mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ./Μάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: