Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Μικρό αφιέρωμα στη γιορτή της Παναγιάς

Δεκαπενταύγουστο. Η μεγάλη γιορτή της Παναγιάς σήμερα κι αξίζει να αφιερώσουμε τη σημερινή μας ανάρτηση στην αγαπημένη της μορφή.
Πάνω από 500 υπολογίζονται τα Θεοτοκωνύμια, τα επίθετα δηλαδή της Παναγιάς που συναντούμε σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης.
Και πάντα η μορφή της ανακαλείται αυθόρμητα στα χείλη όλων, είτε στη χαρά, είτε στη θλίψη ή τη δύσκολη στιγμή.
"Όπου πίκρα και ορφάνια και φτωχολογιά | με τα μάτια βουρκωμένα βρίσκεται η Παναγιά"
μας θυμίζει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στον υπέροχο λαϊκό ύμνο που έγραψε μαζί με τον Απόστολο Καλδάρα στο "Βυζαντινό Εσπερινό".
Φυσικά η εκκλησιαστική υμνολογία είναι πλημμυρισμένη από υπέροχους ύμνους για την Παναγία, ενώ και η δυτική λόγια μουσική μας έχει χαρίσει μερικές από τις λυρικότερες δημιουργίες όλων των μεγάλων συνθετών ανά τους αιώνες.
Ως μικρό αφιέρωμα λοιπόν στη σημερινή γιορτή της Παναγίας έχω επιλέξει δυο σπάνια δισκάκια:
Το ένα εκδόθηκε το 1980 σε extended 45άρι από τις εκδόσεις της Δισκοθήκης της Ζωής και περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους που ερμηνεύει ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Αθανάσιος Β. Τσουμαρης.
Το άλλο δισκάκι είναι αφιερωμένο στο "Εν Τήνω Πανελλήνιον Ιερόν Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας" και περιλαμβάνει στη μια πλευρά ύμνους και τροπάρια για την Παναγία και στην άλλη ένα εξόχως ενδιαφέρον ιστορικό σχετικά με την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης της Τήνου, αλλά και τη διαχρονική δράση του Ιδρύματος.

(c) Vinyl 45 extended | πηγή: π.Αρτ

Δεν υπάρχουν σχόλια: