Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Χάρις Αλεξίου: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1970-1982)

Θα παραβίαζα θύρες ορθάνοιχτες, αν έλεγα τώρα ότι η Χαρούλα Αλεξίου είναι μια μεγάλη ερμηνεύτρια και πιθανότατα η κορυφαία λαϊκή τραγουδίστρια της δεκαετίας του '70 με μοναδική ισάξια αντίπαλο τη Δήμητρα Γαλάνη! Βέβαια ξέρω κάποιους φίλους που αμφισβητούν αυτή την αξιολόγηση, αλλά νομίζω πως επηρεάζονται από ένα είδος τραγουδιού, το τσιφτετελο-σμυρνέικο, με το οποίο κάποια στιγμή κινδύνευσε να ταυτιστεί και το οποίο όντως ένα διάστημα κυριάρχησε επισκιάζοντας ένα άλλο είδος τραγουδιού, τρυφερό κι ευαίσθητο, που υπηρέτησε τόσο γόνιμα και αποτελεσματικά η Χαρούλα. Σ' αυτό το είδος νομίζω πως μεγαλούργησε και διαμόρφωσε την τεράστια υστεροφημία της, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να γράψει τα δικά της τραγούδια και να γυρίσει οριστικά σελίδα στην καριέρα της. 
Ο συνθέτης που επέβαλε την τραγουδίστρια νωρίς νωρίς στην ελληνική δισκογραφία ήταν φυσικά ο μεγάλος Απόστολος Καλδάρας μέσα από τα δυο "έντεχνα" αριστουργήματά του, τη "Μικρά Ασία" (1972) και τον "Βυζαντινό Εσπερινό" (1973). Ήρθαν μετά οι υπέροχες συνεργασίες της με τον Γιάννη Σπανό ("Οδός Αριστοτέλους", 1974), τον Σταύρο Κουγιουμτζή ("Λαϊκές Κυριακές", 1976) και τον Μάνο Λοΐζο ("Καλημέρα ήλιε", 1974, "Τα τραγούδια της Χαρούλας", 1979) που την τοποθέτησαν σ' ένα περίοπτο βάθρο, πάνω στο οποίο κατάφερε να παραμείνει ακλόνητη για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες!
Η πρώτη δοκιμαστική ηχογράφηση της Χαρούλας έγινε το 1970, στα είκοσι μόλις χρόνια της. Ήταν μια μάλλον βιαστική εγγραφή του ορθόδοξου ζεϊμπέκικου "Όταν πίνει μια γυναίκα" σε μουσική Βασίλη Βασιλειάδη και στίχους Πυθαγόρα, το οποίο ωστόσο σε νέα εκτέλεση συμπεριέλαβε αργότερα και στον πρώτο προσωπικό της δίσκο. Ακολούθησαν αρκετές άλλες ηχογραφήσεις σε δισκάκια 45 στροφών που κυκλοφόρησαν παράλληλα με την έκδοση δίσκων μακράς διαρκείας. Άλλες απ' αυτές ήταν σε πρώτη εκτέλεση κι άλλες σε δεύτερη, όπως κάποια τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που πρώτη είχε ερμηνεύσει η Δήμητρα Γαλάνη ("Χασάπικο 40", "Αγάπη μέσα στην καρδιά"). Οι συνθέτες που υπογράφουν αυτές τις σκόρπιες ηχογραφήσεις ήταν ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Μέτσικας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Δήμος Μούτσης, ο Τάκης Σούκας και ο Νάσος Νανόπουλος. 
Έχω συγκεντρώσει 18 συνολικά τραγούδια από τις 45 στροφές με τη φωνή της Χαρούλας. Άλλα είναι όμορφα (κορυφαίο το "Έφυγε το τρένο για τη Δύση" του Σταύρου Κουγιουμτζή) κι άλλα μέτρια ή και αδιάφορα. Όλα πάντως μαζί συνθέτουν την πρώιμη εικόνα της μεγάλης ερμηνεύτριας και αναδεικνύουν τις τεράστιες εκφραστικές ικανότητες της φωνής της.


(c) Vinyl 45'' | MINOS | 1970-1982 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: Μάκης/d58

3 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Γεια σου Δημητρη!!!!

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...

Γιώργος ο Ασματρόνης είπε...

Τα 07 και 08 είναι με ετικέτα δίσκου Minos 5310 σύμφωνα με τους καταλόγους του Μανιάτη.