Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Γιοβάννα: Η συναυλία στη Μόσχα (1963)

Έχοντας ξεκινήσει με συνεχείς συμμετοχές στα πρώτα φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού (1959, 1960) κι έχοντας κατακτήσει δεύτερο βραβείο το 1960 με το τραγούδι "Καλοκαιράκι" του Σπήλιου Μεντή, η σπουδαία ερμηνεύτρια του ελαφρού τραγουδιού Γιοβάννα, κατά κόσμον Ιωάννα Φάσσου-Καλπαξή, δεν άργησε ν΄ανοίξει τα φτερά της και στο διεθνή μουσικό ορίζοντα. 
Η αρχή θα γίνει με τη θριαμβευτική συμμετοχή της στο Φεστιβάλ του Sopot στην Πολωνία το 1962, όπου κατέκτησε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα "Τι κρίμα". Η επιτυχία αυτή της δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πολυάριθμες ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις συνοδευόμενη αρχικά από τον Μίμη Πλέσσα και στη συνέχεια από τον Κώστα Καπνίση.
Κατά τη διετία 1963-1964 η Γιοβάννα ήταν σχεδόν μόνιμα εγκατεστημένη στη Σοβιετική Ένωση, όπου γνώρισε αποθεωτική επιτυχία σε μια μεγάλη σειρά συναυλιών της παρουσιάζοντας κυρίως ελληνικά τραγούδια. Εκεί μάλιστα πραγματοποίησε και αρκετές ηχογραφήσεις δίσκων, οι οποίες έγιναν ανάρπαστες πουλώντας χιλιάδες αντίτυπα. 
Από τη λαμπρή αυτή εποχή της ερμηνεύτριας διασώζεται ένα σπουδαίο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο από μια μεγάλη συναυλία που έδωσε το 1963 στη Μόσχα με τη συνοδεία ελαφράς ορχήστρας που διηύθυνε ο μαέστρος και συνθέτης Κώστας Καπνίσης. Η Γιοβάννα τραγούδησε μια επιλογή δικών της κυρίως τραγουδιών που υπογράφουν συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σπήλιος Μεντής, ο Νίκυ Γιάκοβλεφ και ο Κώστας Καπνίσης. Στο πρόγραμμα συμπεριέλαβε και μερικά ρωσικά τραγούδια ερμηνευμένα στην πρωτότυπη γλώσσα, καθώς κι ένα στα γαλλικά, όπως το είχε κάνει νωρίτερα γνωστό ο Charles Aznavour. 
Η συναυλία αυτή κινηματογραφήθηκε και είναι διαθέσιμη στο επίσημο κανάλι της Γιοβάννας στο YouTube. Εγώ σας δίνω εδώ το καθαρώς ηχητικό μέρος του προγράμματος που περιλαμβάνει 15 τραγούδια κι ένα οργανικό θέμα. Το υλικό σ΄αυτή τη μορφή παραμένει ανέκδοτο.



(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 1963 | Live | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα και φωτο
πηγή: Yovanna/Μάκης/d58

4 σχόλια:

Standin'AtTheCrossroads είπε...

καμια ευκαιρια να ξανα ανεβασετε το λινκ ;
πολιτιστική παρακαταθήκη ολη η δουλιά που κάνετε !
εύγε !

Άαβας / d58 είπε...

Θα το φροντίσω σήμερα κιόλας...

Άαβας / d58 είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε

margarita είπε...

Μπράβο μπράβο μπράβο σας χίλιες φορές!
Ευχαριστούμε...