Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Τάκης Παναγόπουλος: Τραγούδια του Νοτιά (1973)

Κλείνουμε εδώ το αφιέρωμα στον παλιό συνθέτη και στιχουργό Τάκη Παναγόπουλο (1914-1999) που δραστηριοποιήθηκε στην ελληνική δισκογραφία για λιγότερο από μια δεκαπενταετία δίνοντάς επτά συνολικά προσωπικούς δίσκους με ερμηνευτές μερικά από τα γνωστότερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.
Το επίσημο ξεκίνημά του σημειώθηκε το 1973, όταν ήταν ήδη 60 χρονών, με τον πρώτο μεγάλο δίσκο του που είχε τίτλο "Τραγούδια του Νοτιά". Πρόκειται για ένα κύκλο δώδεκα χαρούμενων τραγουδιών που βασίζονται σε χορευτικούς ρυθμούς παρμένους από την ελληνική παράδοση σε όλη της τη διάσταση μέσα στο χωροχρόνο. Οι στίχοι συνδιαλέγονται με δημοτικά μοτίβα μεταφέροντας εικόνες του παρελθόντος στη σημερινή εποχή με μια διάθεση έκδηλου πατριωτικού τόνου.
Στην ερμηνεία των τραγουδιών επιστρατεύτηκε μια πλειάδα τραγουδιστών από την παλιά και καινούργια σοδειά της εποχής. Έχουμε και λέμε: Τώνης Μαρούδας, Βαγγέλης Περπινιάδης, Κλειώ Δενάρδου, Μαρίζα Κωχ, Χάρις Αλεξίου, Ανδρέας Τσαούσης, Α. Πανούτσος και Γιάννης Μάνος. Συμμετέχει επίσης και χορωδία.
Σημειώνω ότι ο δίσκος εκδόθηκε και ψηφιακά το 1996, αλλά σήμερα πια είναι εκτός κυκλοφορίας, οπότε εδώ σας δίνω την αρχική αναλογική έκδοση.

(c) LP | Minos | 1973 | πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: