Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Χορωδία 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πηλίου: Τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης

Από τον πατριωτικό οίστρο του Τάκη Παναγόπουλου ας περάσουμε σήμερα στον αντάρτικο πατριωτισμό, όπως εκφράζεται μέσα από μια ανεξάρτητη έκδοση των αρχών της δεκαετίας του '80.
Πρόκειται για μια ηχογράφηση της θρυλικής Χορωδίας του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ που έδρασε στην περιοχή του Πηλίου κατά τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Η ιστορική αυτή χορωδία δημιουργήθηκε στις αρχές Απριλίου του 1944, μισό χρόνο πριν αποχωρήσουν οι κατοχικές γερμανικές δυνάμεις. Πρωτεργάτης της χορωδίας ήταν ο μαέστρος Ντίνος Πάντας, αδελφός του γνωστού ελαφρού τραγουδιστή Αλέκου Πάντα. Η πρώτη υποτυπώδης συναυλία της χορωδίας πραγματοποιήθηκε στα τέλη του ίδιου μήνα στο πηλιορείτικο χωριό Βένετο και περιλάμβανε τραγούδια, απαγγελίες, μικρά θεατρικά δρώμενα και ομιλίες.
Πολλά χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 1982, ο Ντίνος Πάντας αποφασίζει να ανασυστήσει την παλιά χορωδία με μερικά από τα επιζώντα παλιά μέλη, αλλά και πολλά καινούργια. Το νέο σχήμα τέθηκε υπό την αιγίδα του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Βόλου και ηχογράφησε τον παρόντα κύκλο αντιστασιακών, πασίγνωστων ή λιγότερο γνωστών, τραγουδιών για τη συγκεκριμένη ανεξάρτητη παραγωγή.

(c) Ανεξάρτητη έκδοση | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: Νίκος/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: