Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

Γιώργος Κριμιζάκης, Γιώργος Ζωγράφος : Κυκλάμινα του Μάη (1990)

Τα "Κυκλάμινα του Μάη" με μουσική του Γιώργου Κριμιζάκη ήταν και ο τελευταίος προσωπικός δίσκος του Γιώργου Ζωγράφου, με τον οποίο ολοκλήρωσε, αρκετά άδοξα δυστυχώς, τη μακρόχρονη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60. 
Ήδη τα σημάδια της φωνητικής του παρακμής είναι πλέον εμφανή και μάλλον καλά έπραξε που σταμάτησε εκεί, παρόλο που κάμποσα χρόνια αργότερα που έτυχε να τον δω σε ζωντανή παρουσία μου φάνηκε ακόμη ακμαίος φωνητικά, αλλά ήδη βαθιά επηρεασμένος από τις προσωπικές του περιπέτειες και την ψυχική διάβρωση που επέφερε το αλκοόλ. 
Ως προς τη μουσική, ισχύουν πάνω κάτω αυτά που έγραψα για τον Κριμιζάκη κι άλλες φορές, αν και εδώ ο ήχος είναι πιο μοντέρνος, ενώ η ενορχήστρωση δυστυχώς τόσο ενοχλητική που μάλλον αδικεί το μελωδικό μέρος. Ξεχωρίζει ίσως το τρυφερό τραγούδι "Να σ' αγαπούσα", αλλά θα σταθώ στο "Μπαλόνια μπαλόνια" που εύκολα μπορεί να θυμίσει στον καθένα το τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου "Θάλασσα" με τη Milva που κυκλοφόρησε τέσσερα χρόνια αργότερα! Επίσης θα σταθώ στο τραγούδι "Μας κόψαν το φως" για τον ευρηματικό στίχο της Σώτιας Τσώτου που μοιάζει τόσο επίκαιρος!

(c) LP | LYRA | 1990 | mp3 | Εξώφυλλα
Πηγή: d58

4 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Μπράβο για την αναφορά σου στον αγαπημένο Γιώργο Ζωγράφο.Ας είναι καλά εκεί που είναι.
Και μιας και είμαστε στον Κριμιζάκη,μήπως κανένας φίλος έχει τα 2 που λείπουν:
1. "ΕΝΑ ΑΠΟΒΡΑΔΟ" με Μαρία Ζοάννου και
2. "ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ" με Έλενα Κωστή-Κώστα Μαντζόπουλο.
Δεν τα βρίσκω .

Yiannis Markos είπε...

Ενα mail για το Νο 1. klant

blackpepper είπε...

Κριμιζακειάδα... Ενδιαφέρον!

Ααβας είπε...


Για το "Ένα απόβραδο":
kost5894@gmail.com