Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Τάκης Παναγόπουλος: Πώς το τρίβουν το πιπέρι (1981)

Ξαναμιλήσαμε για τον δικηγόρο και συνθέτη Τάκη Παναγόπουλο (1914-1999), ο οποίος στις δεκαετίες του '70 και '80, σε μεγάλη ήδη ηλικία, πέρασε από την ελληνική δισκογραφία με μια σειρά δίσκων που περιείχαν τραγούδια κυρίως χιουμοριστικού και σατιρικού χαρακτήρα ("Το ίδιο το βιολί", "Η χαβούζα") με γνωστούς ερμηνευτές εκείνου του καιρού (Βαγγέλης Περπινιάδης, Γιώργος Ζωγράφος, Χάρις Αλεξίου, Θέμης Ανδρεάδης, Μαρίζα Κωχ κ.ά.)
Το 1981 ηχογράφησε για τη Minos έναν ακόμη προσωπικό δίσκο με ανάλογο ύφος. Τίτλος του: "Πώς το τρίβουν το πιπέρι". Χιουμοριστικά και εύθυμα τραγούδια με απλή μουσική συνοδεία. Οι στίχοι στηρίζονται σε ελεύθερη συρραφή παροιμιακών εκφράσεων με μικρές προσθήκες του συνθέτη,  χωρίς απαραίτητα να υπάρχει πάντα κάποιου είδους νοηματική συνάφεια. Κάτι σαν "λίθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι"! Δεν είναι κακή ιδέα πάντως κι ενίοτε αυτό γίνεται με έξυπνο τρόπο που προκαλεί ένα αβίαστο χαμόγελο, αν και η μουσική μοιάζει μάλλον παράταιρη με το στιχουργικό μέρος. Ακούστε, για παράδειγμα, το "Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει". Μια γλυκύτατη μελωδία συνοδεύει στίχους του τύπου "αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι"!
Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Γιώργος Υδραίος, ένας καλός ερμηνευτής των αρχών της δεκαετίας του '80 που εδώ κάνει την πρώτη του εμφάνιση.

(c) LP | Minos | 1981 | πηγή: Δημ.Δημ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: