Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ευάγγελος Πιτσιλαδής: Πυροτεχνήματα (1969)

Έχοντας ήδη καταθέσει μερικές σπουδαίες λαϊκές επιτυχίες με τη Βίκυ Μοσχολιού και τη Μαρινέλλα ("Άδειο το λιμάνι", "Θα βρεθεί και για μας", "Έχω στην πόρτα το κλειδί"), αλλά και δυο τεράστια ποπ σουξέ ("Ανάμνησις", "Ο Αλέξης"), καθώς και δυο οργανικούς κινηματογραφικούς δίσκους ("Κοράλλια", "Νεράιδες"), ο Ευάγγελος Πιτσιλαδής ηχογραφεί το 1969 τον πρώτο ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών του με τίτλο "Πυροτεχνήματα" για λογαριασμό της Columbia.
Πρόκειται για έναν κύκλο δέκα λαϊκών κομματιών - επτά τραγούδια και τρία οργανικά θέματα - σε στίχους του Γιάννη Κιούρκα, μόνιμου σχεδόν συνεργάτη του συνθέτη. Ένα τραγούδι έχει στίχους της Φένιας Ευαγγελινίδου. Αρκετά από τα τραγούδια του δίσκου σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, όπως τα: "Στις 16 Μάη μήνα", "Τον ήλιο που 'χες μες στα χέρια", "Το βοτάνι". Ερμηνευτές τους δυο από τα μεγαλύτερα ονόματα που διέθετε τότεστο οπλοστάσιό της η εταιρία: η Βίκυ Μοσχολιού και ο Σταμάτης Κόκοτας. Στο δίσκο κάνει το ντεμπούτο του ο Λευτέρης Μυτιληναίος, ο οποίος την ίδια χρονιά θα ερμηνεύσει το μεγάλο σουξέ "Αμφιβολίες" που του έγραψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για το δίσκο "Μια γυναίκα φεύγει".
Ο πρώτος αυτός καθαρά τραγουδιστικός δίσκος του Πιτσιλαδή είναι και ο καλύτερός του, μαζί ίσως με τα "Κίτρινα ρολόγια" που βγήκαν τρία χρόνια αργότερα από τη Zodiac. Στρωτές μελωδίες ενορχηστρωμένες είτε με αμιγώς λαϊκή ορχήστρα, είτε με πιο μοντέρνα χρώματα, όπως στα δυο γνωστότερα τραγούδια του δίσκου ("Στις 16 Μάη μήνα", "Τον ήλιο που 'χες μες στα χέρια"). Τα τρία οργανικά θέματα παραπέμπουν ευθέως στο ενορχηστρωτικό ύφος του Σταύρου Ξαρχάκου.

(c) LP | EMI Columbia | 1969 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: tzil./d58

3 σχόλια:

Razor είπε...

Φίλε μου γειά σου και μπράβο για το blog. Από τα καλύτερα που έχω δει.
Ψάχω εδώ και καιρό έναν δίσκο του Πιτσιλαδή το Pictures αλλά δεν το έχω βρει πουθενά. Αν το έχεις ή μπορείς να το βρεις θα ήταν υπέροχο. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια για το blog. Εχω το pictures του Πιτσιλαδη χωρις εξωφυλλα αλλα δεν ξερω σε τι κατασταση ειναι το βινυλιο. Αν ενδιαφερει τον Ααβα ευχαριστως να του τον πασραχωρησω

Άαβας / d58 είπε...

Μα, ναι! Οπωσδήποτε! Σ' ευχαριστώ προκαταβολικά...