Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Οπισθοδρομική Κομπανία: Στης Ξανθής, στο Αιγινήτειο, στο Α/Γ "Κως" (1982)

Επιστρέφοντας στις νεορεμπέτικες κομπανίες που άνθισαν κατά τη μεταπολιτευτική περιόδο, θέλω να σταθώ στη δεύτερη κατά χρονική σειρά με την ονομασία Οπισθοδρομική Κομπανία, η οποία σχηματίστηκε το 1978 και διαλύθηκε το 1986 έχοντας ηχογραφήσει τέσσερις συνολικά δίσκους, από τους οποίους οι δυο πρώτοι (1982-1983) περιείχαν υλικό από ζωντανές ηχογραφήσεις, ενώ ο τρίτος ήταν προσωπικός δίσκος της βασικής τους ερμηνεύτριας, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, λίγο πριν αυτή αρχίσει τη μεγάλη προσωπική της καριέρα. 
Τα βασικά μέλη του συγκροτήματος ήταν ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, ο Άγγελος Σφακιανάκης, ο Λάμπρος Καρελάς, ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, ο Στράτος Στρατηγόπουλος και ο Χρήστος Ζέρβας. Και φυσικά η υπέροχη Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μετά τη διάλυσή τους κάποια μέλη της κομπανίας συνέχισαν τη δράση τους με την ονομασία Οπισθοδρομικοί καταθέτοντας δύο συνολικά δίσκους ("Πάλι μπρος" 1991, "Sante" 1996).
Η πρώτη δισκογραφική καταγραφή του συγκροτήματος ήρθε το 1982 και αποτελεί μια ανθολόγηση από ζωντανές ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους, όπου εμφανίζονταν εκείνη την εποχή. Ο δίσκος πήρε τον τίτλο "Στης Ξανθής, στο Αιγινήτειο, στο Α/Γ Κως" ακριβώς γιατί αυτοί ήταν οι χώροι, όπου έγιναν οι ηχογραφήσεις. Συγκεκριμένα, έχουμε τραγούδια από την Ταβέρνα της Ξανθής στο λόφο του Στρέφη (18 Νοεμβρίου 1981), από το αμφιθέατρο του Αιγινήτειου Νοσοκομείου (3 Δεκεμβρίου 1981) και από το Αρματαγωγό "Κως" του Πολεμικού Ναυτικού στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας (6 Μαρτίου 1982). Ακούγονται επιλεγμένα τραγούδια από την εποχή του ρεμπέτικου και κλασικού λαϊκού (Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Χατζηχρήστος, Νίκος Μεϊμάρης, Γεράσιμος Κλουβάτος, Στέλιος Καζαντζίδης) μέχρι και το νεότερο λαϊκό (Μάκης Χριστοδουλόπουλος). 

Αξιοσημείωτο είναι ότι πίσω από την καταγραφή αυτού του υλικού κρύβεται και πάλι ο Διονύσης Σαββόπουλος ως παραγωγός, ο οποίος λίγο νωρίτερα μας είχε συστήσει το δίδυμο Νίκου Ξυδάκη και Μανώλη Ρασούλη που είχε ταράξει για τα καλά τα στερεότυπα της ελληνικής δισκογραφίας!

(c) CD | Lyra | 1982 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: