Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Οπισθοδρομική Κομπανία: Ελευθερία Αρβανιτάκη (1984)

Μετά τους δυο πρώτους δίσκους του συγκροτήματος Οπισθοδρομική Κομπανία που εκδόθηκαν Κατά τη διετία 1982-1983 με ζωντανές ηχογραφήσεις τους από διάφορους χώρους, όπου εμφανίζονταν, θα ακολουθήσουν δύο ακόμη κυκλοφορίες κατά τη διετία 1984-1985 με υλικό ηχογραφημένο πλέον στο στούντιο κι έτσι θα κλείσει ο κύκλος τους, για να επανεμφανιστεί στις αρχές της επόμενης δεκαετίας ένα νέο σχήμα με την ονομασία Οπισθοδρομικοί αποτελούμενο από μέλη του παλιού συγκροτήματος.
Ο τρίτος λοιπόν δίσκος τους και πρώτος ηχογραφημένος σε στούντιο ήταν αφιερωμένος αποκλειστικά στη βασική τους ερμηνεύτρια, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και γιαυτό κυκλοφόρησε με τίτλο το όνομά της, αν και η δουλειά και πάλι έγινε από όλη την παρέα. 
Η Ελευθερία βέβαια είχε ήδη αρχίσει να χτίζει παράλληλα το δικό της μύθο με διάφορες συμμετοχές σε αξιόλογους δίσκους άλλων δημιουργών. Η πρώτη της δισκογραφική καταγραφή εντοπίζεται στα ιστορικά "Μπαράκια" του Βαγγέλη Γερμανού το 1981. Την επόμενη χρονιά είχε δύο σημαντικές συμμετοχές, μία στον σπουδαίο κύκλο τραγουδιών "Κέντρο διερχομένων" του Νίκου Μαμαγκάκη κι άλλη μία στο δίσκο "Οι κακές μας πράξεις" των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω. Και φυσικά είναι γνωστό ότι μετά τη διάλυση της Οπισθοδρομικής Κομπανίας είχε μια ζηλευτή καριέρα χτίζοντας ένα πολύ αξιόλογο προσωπικό ρεπερτόριο.
Ο πρώτος λοιπόν προσωπικός δίσκος της Ελευθερίας Αρβανιτάκη είχε την υπογραφή της Οπισθοδρομικής Κομπανίας τόσο το επιλεγμένο υλικό, όσο και στην εκτέλεσή του μ' αυτόν τον υποδειγματικό τρόπο προσέγγισης στο αυθεντικό υλικό του κλασικού λαϊκού τραγουδιού. Περιλαμβάνονται συνθέσεις του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Απόστολου Καλδάρα, του Γεράσιμου Κλουβάτου, του Στέλιου Χρυσίνη, του Στράτου Ατταλίδη, του Μανώλη Χιώτη και άλλων.
Ο δίσκος ακούστηκε πολύ κι ανέδειξε μεγάλη επιτυχία το παλιό λαϊκό "Θα σπάσω κούπες", ενώ αξίζει να σταθούμε και σ' ένα χαρακτηριστικό τραγούδι από τη μόδα των "ινδικών" διασκευών που είχαν κατακλύσει το ελληνικό πεντάγραμμο στα χρόνια του '60. Πρόκειται για το "Δε με πόνεσε κανείς" που είχε προσαρμόσει στα καθ' ημάς ο Μπάμπης Μπακάλης με πρώτη ερμηνεύτρια τη Βούλα Πάλλα. Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό πόσο θυμίζει τη φωνή της η ερμηνεία της Ελευθερίας!

(c) CD | Lyra | 1984 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: