Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Λουκάς Θάνος, Νίκος Ξυλούρης: Μνήμες από το Σάλπισμα (2021)

Ο Λουκάς Θάνος, όπως λέγαμε και χθες, αποτελεί μιαν εντελώς ιδιόμορφη καλλιτεχνική προσωπικότητα. Μετά την έκδοση του κλασικού δίσκου "Σάλπισμα" (1978/80) ο ίδιος εξαφανίστηκε ουσιαστικά από το μουσικό προσκήνιο για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, μέχρι το 2016 που επανεμφανίστηκε με μελοποιημένη ποίηση του Κωστή Παλαμά ("Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου") κι αφού σε όλο αυτό το ενδιάμεσο μακρό διάστημα περιορίστηκε σε ελάχιστες ηχογραφήσεις σε εντελώς διαφορετικά μουσικά πεδία ("Αναστροφή", "Jazzburger").
Φαίνεται λοιπόν ότι η βαριά σκιά εκείνης της πρώτης του δισκογραφικής στιγμής με τη στιβαρή ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη ακολουθούσε τον συνθέτη σε όλο του το βίο, πράγμα που επιβεβαιώθηκε κιόλας επίσημα με την πρόσφατη επιστροφή του στο παλιό εκείνο υλικό. 
Συγκεκριμένα, πριν από μερικούς μήνες εκδόθηκε από την ετικέτα Σείστρον των εκδόσεων Αεράκης ένας ψηφιακός δίσκος με τίτλο "Μνήμες". Κι αυτές ακριβώς οι "μνήμες" μας επαναφέρουν στο "Σάλπισμα" και όλο το παρασκήνιο της προετοιμασίας και έκδοσης του εμβηματικού δίσκου.
Πρόκειται λοιπόν για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ηχητικό ντοκουμέντο που περιλαμβάνει πρόχειρες ηχογραφήσεις από τις πρόβες του δίσκου, αλλά και ανέκδοτο υλικό που έμεινε τελικά εκτός δίσκου. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τρία μελοποιημένα ποιήματα των Κωστή Παλαμά, Κώστα Βάρναλη και Γιάννη Ρίτσου, με τα οποία ξεκινά η έκδοση και τα οποία δεν είχαν ενσωματωθεί στο "Σάλπισμα". Στο κλείσιμο μάλιστα του δίσκου βρίσκουμε κι ένα ραδιοφωνικό ντοκουμέντο από τη διαφήμιση του δίσκου "Σάλπισμα", όταν τελικά κυκλοφόρησε το 1980 κι αφού ήδη ο μεγάλος κρητικός βάρδος είχε φύγει από τη ζωή.


(c) CD | Σείστρον/Αεράκης | 2021 | Πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: