Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Η Χούντα και ο Μίκης Θεοδωράκης: Τεκμήρια (2005)

Η γη των Χανίων έχει την ξεχωριστή τιμή να φιλοξενεί πλέον το σώμα του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ήταν και η στερνή του επιθυμία. Και είναι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της περιοχής που φρόντισε αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 2005, με αφορμή τα 80χρονα του εκλεκτού της τέκνου να εκδώσει ένα ψηφιακό δίσκο με το χαρακτηριστικό τίτλο "Τεκμήρια", αφιερωμένο αποκλειστικά στις δύσκολες μέρες που έζησε ο μεγάλος συνθέτης στα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας των Συνταγματαρχών.
Ο δίσκος έχει συγκεντρώσει σπάνιο ηχητικό υλικό που αποτυπώνει ιδιαίτερες στιγμές του συνθέτη, όταν από την αρχή του καθεστώτος βρέθηκε στοχοποιημένος ως επικίνδυνος κομμουνιστής, πράγμα που είχε αποτέλεσμα την ολοκληρωτική απαγόρευση του έργου του, αλλά και τις βασανιστικές περιπέτειες που γνώρισε ο ίδιος και η οικογένειά του, πότε στη φυλακή, πότε στην απομόνωση στο ορεινό χωριό Ζάτουνα της Αρκαδίας.
Η έκδοση μας διασώζει ακριβές προσωπικές στιγμές του συνθέτη, όπως τις αφηγείται ο ίδιος σε πρόχειρες ηχογραφήσεις, όπου περιλαμβάνονται και αρκετά τραγούδια που συνέθεσε στο διάστημα της απομόνωσής του, κυρίως από τη σειρά "Αρκαδίες", μαζί με άλλα τραγούδια αγωνιστικού χαρακτήρα που αργότερα ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε δίσκους.
Στο δίσκο επίσης περιέχεται κι ένα σπάνιο μουσικό ντοκουμέντο που περιλαμβάνει μια φωνητική σύνθεση για συμφωνική ορχήστρα του σημαντικού Γερμανού συνθέτη Paul Dessau, παλιού συνεργάτη του Bertolt Brecht, που γράφτηκε πάνω στο κείμενο της προκήρυξης του χουντικού υπουργού Οδυσσέα Αγγελή, με την οποία ανακοινώθηκε η απαγόρευση της μουσικής του Θεοδωράκη!
Την επιμέλεια και παρουσίαση του υλικού υπογράφει ο γνωστός συνθέτης και μουσικός ερευνητής Γιώργος Παπαδάκης που είναι ο ίδιος που επιμελήθηκε και το γνωστό ηχητικό ντοκουμέντο "Εδώ Πολυτεχνείο".

(c) Νομαρχιακή Αυτοδ/ση Χανίων | 2005 | Πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: