Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Τα τραγούδια του Μίκη και του Γιάννη Θεοδωράκη (1960-2001)

Μέσα στην αχανή εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη κρύβονται αμέτρητες τρυφερές  και βαθιά λυρικές στιγμές που ίσως δεν έχουν φωτιστεί όσο τους αξίζει, καθώς η επική πλευρά του συνθέτη μοιάζει να έχει επισκιάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την πολυδιάστατη υπόσταση της μουσικής αυτού του μεγαλοφυούς δημιουργού. Και ακριβώς σ' αυτό το δημιουργικό πεδίο του που κινείται στο ημίφως μοιάζουν σαν μικρές πυγολαμπίδες οι στιγμές που η τέχνη του μεγάλου συνθέτη συναντήθηκε με την ευαίσθητη ποιητική γραφή του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη (1932-1996), δημοσιογράφου και ποιητή, που ο Μίκης υπεραγαπούσε και που αρκετές φορές στη μακρά διαδρομή του έντυσε μουσικά δικούς του στίχους δημιουργώντας μερικά από τα πιο αισθαντικά και τρυφερά του τραγούδια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι ο πρώτος πρώτος κύκλος τραγουδιών του Μίκη, γραμμένος αρκετά χρόνια πριν από τον "Επιτάφιο", ήταν οι "Λιποτάκτες", τέσσερα τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη που μελοποιήθηκαν στο διάστημα 1952-1957! Αυτή ήταν η μοναδική αποκλειστική συνεργασία των δύο αδελφών, ενώ στη συνέχεια οι συναντήσεις τους ήταν σποραδικές σε ευρύτερους κύκλους μαζί με τραγούδια άλλων στιχουργών και ποιητών, όπως ένα τραγούδι ("Λειτουργία") στον κύκλο "Αρχιπέλαγος" (1960) και φυσικά η υπέροχη λυρική μελωδία της "Φαίδρας" (1962) που αποθανατίστηκε από την αξεπέραστη ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη.
Προς τα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές του '80 εντοπίζεται η πιο πυκνή συνεργασία των δύο αδελφών με αρκετά τραγούδια που περιλήφθηκαν στους κύκλους "Οκτώβρης 78" (1978) με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, "Ταξίδι μέσα στη νύχτα" (1978) και "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο" (1980) με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, "Δελτίο καιρού" (1980) με τη Μαρία Δημητριάδη και "Χαιρετισμοί" (1982) με τη Δήμητρα Γαλάνη. 
Μετά τον πρόωρο θάνατο του Γιάννη Θεοδωράκη ο Μίκης επανήλθε στην ποίησή του ενσωματώνοντας άλλα δυο τραγούδια με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη στο δίσκο "Άσματα" (1998), για να κλείσει αυτή η διαδρομή το 2001 με την ολοκληρωμένη επανεκτέλεση του έργου "Τραγούδι του νεκρού αδελφού" (2001), όπου προστέθηκε το θεατρικό τραγούδι "Το ταγκό του εφιάλτη" ερμηνευμένο από τον Γιάννη Μπέζο και τον Δημήτρη Μπάση.

Έχω συγκεντρώσει λοιπόν όλα αυτό το υλικό σε μια συλλογή με 21 συνολικά τραγούδια που καλύπτουν μια διαδομή σχεδόν μισού αιώνα και που χαρακτηρίζουν πολύ αδρά τη λυρική πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και τη βαθιά λυρική ποιητική γραφή του αδελφού του.


(c) EMI, UA, Lyra, CBS, Minos, Peregrina, WEA | 1960-2001 

Πηγή: d58 πάνω σε αρχική ιδέα της Βασιλικής

1 σχόλιο:

Lilalilak είπε...

Τι υπέροχα τραγούδια.. Και πόσο αρμονικά συνεργάστηκαν τα δύο αδέρφια, η ποίηση συνάντησε τη μουσική..