Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Λουκάς Θάνος, Κωστής Παλαμάς: Ο δωδεκάλογος του γύφτου (2016)

Λέγαμε τις δυο προηγούμενες ημέρες για την περίπτωση του συνθέτη Λουκά Θάνου και την εντελώς ιδιαίτερη σχέση του με το ελληνικό τραγούδι και τη δισκογραφία. Ο δίσκος "Σάλπισμα" (1980) θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό εφαλτήριο για την καθιέρωσή του στα μουσικά μας πράγματα, αλλά παραδόξως αυτό δεν συνέβη, αφού ο συνθέτης τα επόμενα χρόνια περιορίστηκε σε ελάχιστες ηχογραφήσεις και μάλιστα σε εντελώς διαφορετικά πεδία έκφρασης δείχνοντας να χάνεται από το ελληνικό πεντάγραμμο οριστικά και να αφοσιώνεται στα ενδιαφέροντά του για το χορό και το θέατρο.
Κι όμως, ξαφνικά πριν από πέντε χρόνια. το 2016, ο Λουκάς Θάνος έκανε μια δυναμική επιστροφή με έναν νέο κύκλο μελοποιημένης ποίησης που μοιάζει να πηγάζει μέσα από εκείνη την πρώτη του επαφή με το τραγούδι στη δεκαετία του '70! Γιατί ο δίσκος "Ο δωδεκάλογος του γύφτου" που εκδόθηκε από τη Minos/EMI δεν είναι παρά η φυσική συνέχεια και μια μετεξελιγμένη εκδοχή του δίσκου "Σάλπισμα", έστω κι αν μεσολάβησαν σχεδόν 40 χρόνια! Κι αν το "Σάλπισμα" σφραγίστηκε με την εμβληματική ερμηνεία ενός Νίκου Ξυλούρη, ο καινούργιος δίσκος διαθέτει τη φωνή ενός Γιάννη Χαρούλη που δεν είναι μυστικό πια ότι αποτελεί ένα ετεροχρονισμένο alter ego του μεγάλου κρητικού βάρδου!
Ο κύκλος λοιπόν μελοποιημένης ποίησης "Ο δωδεκάλογος του γύφτου" στηρίζεται στη σημαντική ομότιτλη ποιητική σύνθεση του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά (1859-1943), η οποία εκδόθηκε το 1907 και είναι η πρώτη μιας σειράς μεγάλων λυρικών δημιουργιών του ποιητή, πριν από τη "Φλογέρα του βασιλιά" ή τους "Καημούς της λιμνοθάλασσας". Ο συνθέτης άγγιξε με σεβασμό κι ευαισθησία το ποιητικό σώμα δημιουργώντας όμορφες μελωδικές στιγμές με παραδοσιακούς χρωματισμούς που ζωντανεύει άμεσα και λειτουργικά η εξαιρετική ερμηνεία του Γιάννη Χαρούλη. Σημειώνω ότι αυτή είναι η δεύτερη μελοποίηση του παλαμικού έργου, αφού το 1998 πρώτος ο Πέτρος Ταμπούρης μας είχε παρουσιάσει το δικό του "Δωδεκάλογο".

Η θερμή αποδοχή του δίσκου φαίνεται πως ενθάρρυνε τη διάθεση του συνθέτη να παραμείνει ενεργός στην ελληνική δισκογραφία, πράγμα που επιβεβαιώθηκε δυο χρόνια αργότερα με την κυκλοφορία ενός ακόμη δίσκου του με τίτλο "Χρόνος ερωτικός", αν και δεν έχει ξεχάσει και το ενδιαφέρον του για τη σκηνή, αφού φέτος διορίστηκε διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας!

(c) CD | MINOS/EMI | 2016 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

... κάλλιο αργά, παρά ποτέ ... «αχ Ελλάδα σ´ αγαπώ ...»

φιλικά,
Ν. Φερέτη

thouthou είπε...

Ευχαριστώ για την ενημέρωση! Δεν ήξερα ότι ακόμα βγαίνουν μεγάλοι δίσκοι....