Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Κυριάκος Σφέτσας: Στο ρεύμα του ήλιου / Taksim (1981)

O συνθέτης Κυριάκος Σφέτσας πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1971 με τη συμμετοχή του στην πολυσυλλεκτική έκδοση "4η Ελληνική Εβδομάδα Σύγχρονης Μουσικής", όπου φιλοξενήθηκε η οργανική του σύνθεση "Δοκιμολογία". Το 1974 μας έδωσε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Smog", αλλά η συστηματική δισκογραφική του παρουσία ξεκινάει το 1980 με το δίσκο "Χωρίς σύνορα", για να ακολουθήσουν πλέον τακτικές επανεμφανίσεις του με σημαντικές ηχογραφήσεις έργων που καλύπτουν ευρύ φάσμα μουσικού ενδιαφέροντος, από τη λόγια ως τη τζαζ, την αυτοσχεδιαστική, κινηματογραφική ή παραδοσιακή μουσική.
Το 1981 μας έδωσε μια πολύ αξιόλογη διπλή δουλειά με τίτλο "Στο ρεύμα του ήλιου - Taksim". Το πρώτο έργο γράφτηκε στο διάστημα 1980-81 και περιλαμβάνει δώδεκα μικρά κομμάτια για πιάνο (ή και άλλους οργανικούς συνδυασμούς) ως πρώτο μέρος μιας ευρύτερης σειράς συνθέσεων για παιδιά και μαθητές. Τα κομμάτια αυτά χαρακτηρίζονται από πρωτότυπες αρμονικές, μελωδικές και ρυθμικές γραμμές και φόρμες με αναφορές στη μουσική παράδοση Ανατολής και Δύσης. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1981 στο Μεξικό με σολίστ τη σημαντική Ελληνίδα πιανίστρια Δανάη Καρά, με την οποία άλλωστε ηχογραφήθηκε κιόλας για την παρούσα έκδοση.
Το δεύτερο έργο του δίσκου ("Taksim") είναι παλιότερο και γράφτηκε στο Παρίσι κατά το διάστημα 1974-75 σε φόρμα ντούο για βιολοντσέλο και πιάνο. Και σ' αυτό το έργο ανιχνεύονται οι ετερόκλητες επιρροές του συνθέτη από Ανατολή και Δύση μετουσιωμένες σε μια γόνιμη αφομοίωση των παραδοσιακών ηχοχρωμάτων που απέφερε μια διαυγή σύγχρονη μουσική γλώσσα. Βιολοντσέλο παίζει ο αδελφός του συνθέτη Χρήστος Σφέτσας και πιάνο η Νέλλη Σεμιτέκολο.

(c) LP | EMI Columbia | 1981 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: