Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Πέτρος Ταμπούρης: 100 Χρόνια Ολυμπιακών Αγώνων (1996)

Το 1996 ήταν η χρονιά που γιορτάστηκαν διεθνώς τα 100 χρόνια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν επίσης η χρονιά της μεγάλης εθνικής απογοήτευσης, αφού δεν καταφέραμε να διοργανώσουμε εμείς την πανηγυρική αυτή επέτειο, όπως ίσως είχαμε το ηθικό δικαίωμα. 
Συμμετέχοντας πάντως στη μεγάλη γιορτή πραγματοποιήσαμε στο Καλλιμάρμαρο μια επίσημη εκδήλωση, την οποία μετά από σχετική παραγγελία ανέλαβε να επενδύσει μουσικά ο Πέτρος Ταμπούρης. Το μουσικό υλικό λοιπόν αυτό περιλαμβάνεται στην παρούσα δισκογραφική έκδοση που κυκλοφόρησε αμέσως μετά από την FM Records.
Πρόκειται για μια φιλόδοξη έκδοση με στόχο τη διεθνή αγορά, εξού και οι αγγλόφωνοι τίτλοι και τα κείμενα, αν και δε νομίζω πως κατάφερε σπουδαία πράγματα σε εμπορικό επίπεδο κι εν τέλει περιορίστηκε στην εγχώρια αγορά, χωρίς μάλιστα κι εδώ να κάνει κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, ενώ η κριτική στάθηκε αρνητική καταλογίζοντάς της τάσεις μεγαλοϊδεατισμού! 
Προσωπικά θεωρώ υπερβολικές αυτές τις αιτάσεις, γιατί ο δίσκος έχει αξιόλογο μουσικό υλικό, κυρίως ορχηστρικά χορευτικά και τελετουργικά θέματα που αντλούν την έμπνευσή τους από τις διαχρονικές πηγές της ελληνικής μουσικής. Έχει επίσης και δυο θαυμάσια τραγούδια που ερμηνεύει άψογα ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Το πρώτο βασίζεται στην αυθεντική ωδή του μεγάλου λυρικού ποιητή της αρχαιότητας Πινδάρου "14ος Ολυμπιόνικος", ενώ το δεύτερο έχει στίχους του Θοδωρή Γκόνη και είναι αφιερωμένο στη μυθική μορφή των νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων, τον Σπύρο Λούη. 

(c) CD | FM Records | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: