Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη (1974)

Ο φετινός Σεπτέμβρης μας αποχαιρετά σιγά σιγά αφήνοντας πίσω του μια βαθιά πληγή με την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και τραγουδοποιού Μίκη Θεοδωράκη που η ανυπολόγιστης αξίας μουσική του παρακαταθήκη θα εμπνέει γενιές και γενιές στο παρόν και στο μέλλον. Για το λόγο αυτό λοιπόν θέλω να κλείσω το μήνα με λίγο Μίκη ακόμα!
Μπορεί να ξέρουμε οι περισσότεροι τον Γιάννη Πουλόπουλο μέσα από τα κοσμαγάπητα ερωτικά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και άλλων δημιουργών που έδρασαν στο περιβάλλον της Lyra, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βάπτισμα του πυρός ως τραγουδιστής το έλαβε από τον Μίκη Θεοδωράκη, όταν το 1963 συμμετείχε στην ομάδα ερμηνευτών του θεατρικού κύκλου τραγουδιών "Η γειτονιά των αγγέλων"
Ένα χρόνο αργότερα ο Πουλόπουλος μεταπήδησε στη νεοσύστατη Lyra του Αλέκου Πατσιφά, όπου άρχισε να ηχογραφεί τραγούδια στις 45 στροφές. Οι πρώτες του λοιπόν ηχογραφήσεις στη Lyra περιλάμβαναν και πάλι τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τους μεγάλους κύκλους τραγουδιών που ήδη είχαν εκδοθεί στην Columbia. Φυσικά οι ηχογραφήσεις αυτές του Πουλόπουλου ήταν σε δεύτερη εκτέλεση, αλλά όλες ήταν πολύ όμορφες κι ακούστηκαν πολύ στον καιρό τους συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εδραίωση του τραγουδιστή, ώστε στη συνέχεια να του εμπιστευτούν τραγούδια τους σε πρώτη εκτέλεση πολλοί νέοι και σημαντικοί συνθέτες, όπως ο Μάνος Λοΐζος, ο Σταύρος Κουγιουμτζής και ο Γιάννης Σπανός, μέχρι να έρθει η σειρά του Μίμη Πλέσσα που εκτόξευσε τον τραγουδιστή στην κορυφή του ελληνικού πενταγράμμου.
Όλες αυτές οι δεύτερες εκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη για τις 45 στροφές από τον Γιάννη Πουλόπουλο εκδόθηκαν τελικά σε ένα δίσκο 33 στροφών αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και κυκλοφόρησαν από τη Lyra σε μια εποχή που ο τραγουδιστής είχε πλέον αλλάξει δισκογραφικό στέκι. Δώδεκα σπουδαία τραγούδια ανθολογημένα από τους πρώτους τραγουδιστικούς κύκλους του συνθέτη: "Πολιτεία", "Πολιτεία Β'", "Τραγούδι του νεκρού αδελφού", "Όμορφη πόλη", "Μαγική πόλη", "Χρυσοπράσινο φύλλο", "Η γειτονιά των αγγέλων" και "Κύκλος Φαραντούρη".

Σημειώνω ότι στις δυο ψηφιακές επανεκδόσεις του (1996, 2016) ο δίσκος κυκλοφόρησε επαυξημένος με τρία επιπλέον τραγούδια.

(c) LP | Lyra | 1974 | Πηγή: lila/d58


1 σχόλιο:

Lilalilak είπε...

Πολυαγαπημένος Μίκης..
Πολυαγαπημένος Γιάννης..