Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Μάνος Χατζιδάκις: Μπολιβάρ, Για έναν ελεύθερο άνθρωπο (1983)

Το 1983 κυκλοφόρησε από τη Minos ένα δισκάκι 45 στροφών με δυο μάλλον άγνωστα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ερμηνευμένα από τον Βασίλη Λέκκα, με τον οποίο ο συνθέτης είχε ξεκινήσει ήδη από την "Εποχή της Μελισσάνθης" (1980) στενή συνεργασία. Πρόκειται για τα τραγούδια "Μπολιβάρ", από το ομώνυμο ποιητικό έργο του Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985), και "Για έναν ελεύθερο άνθρωπο" σε στίχους του συνθέτη.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πολύ νωρίς καταπιαστεί με το εμβληματικό κείμενο του υπερρεαλιστή ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου που διακρίνεται για το αγωνιστικό του πνεύμα και εκδόθηκε στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1943), ενώ ήδη ο ποιητής κουβαλούσε την εμπειρία του πολέμου ως στρατιώτης στο μέτωπο. Το 1945 ο μόλις 20χρονος τότε συνθέτης, δραστήριο μέλος της ΕΠΟΝ και με έντονες αγωνιστικές διαθέσεις, αλλά και ήδη αξιόλογη μουσική δραστηριότητα για το θέατρο ("Ο τελευταίος ασπροκόρακας" του Αλέξη Σολομού, "Το καλοκαίρι θα θερίσουμε" του Αλέξη Δαμιανού κ.ά.), έκανε μια πρώτη μουσική προσέγγιση πάνω στον "Μπολιβάρ", αλλά η προσπάθεια έμεινε ημιτελής και γρήγορα ξεχάστηκε.
Το 1983 λοιπόν, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου επαναστάτη από τη Βενεζουέλα Simon Bolivar (1783-1830), ο Χατζιδάκις θυμήθηκε την παλιά του ημιτελή σύνθεση και ηχογράφησε το τραγούδι "Μπολιβάρ" με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα, ενώ στη δεύτερη όψη του δίσκου πρόσθεσε το τραγούδι "Για έναν ελεύθερο άνθρωπο" σε δικούς του στίχους που μοιάζει να δίνουν μια συνέχεια στο ποίημα του Εγγονόπουλου ή ίσως μια αγωνιστική προτροπή για τον ατέρμονο αγώνα προς την κατάκτηση της ελευθερίας.

Θυμίζω ότι ο Νίκος Μαμαγκάκης είναι ο συνθέτης που μας έδωσε ολοκληρωμένη δουλειά πάνω στο ποίημα "Μπολιβάρ" του Νίκου Εγγονόπουλου με τον ομότιτλο δίσκο που εκδόθηκε το 1968 από τη Lyra με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο.

(c) Vinyl 45'' | Minos | 1983 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: