Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ανέκδοτος Θεοδωράκης: Ερωφίλη (1955-1958)

Άλλη μια σημαντική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τα Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου ήταν η παράσταση του μπαλέτου "Ερωφίλη", έργου γραμμένου πάνω στο ομώνυμο κρητικό δράμα του Γεώργου Χορτάτζη (1550-1610) που παίχτηκε τον Σεπτέμβριο του 1956 με τον Γιώργο Χατζηνίκο στο πιάνο, τον Γιάννη Μόραλη στα σκηνικά και τη Ραλλού Μάνου με τη Ντόρα Τσάτσου στις χορογραφίες.
Ωστόσο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι και στο έργο αυτό ο Μίκης λειτούργησε με τη συνήθη τακτική του να συνθέτει νέα έργα με αυτοδάνεια! Συγκεκριμένα, η πρώτη ύλη του έργου βασίστηκε σε μια προγενέστερη σύνθεση με τίτλο Passacailles, έργο για δύο πιάνα σε έξι μέρη που γράφτηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1955, το οποίο λίγο αργότερα ο συνθέτης μετέγραψε σε ορχηστρική μορφή που πήρε τον τίτλο Σουίτα αρ.2 και πρωτοπαρουσιάστηκε δημόσια στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 1958 με μαέστρο τον Δημήτρη Χωραφά.
Η τελική μορφή του έργου διαμορφώθηκε το καλοκαίρι του 1958, όταν προστέθηκαν και τα φωνητικά μέρη από το ποίημα του Χορτάτζη. Σ' αυτή τη μορφή ηχογραφήθηκε κιόλας εκείνη τη χρονιά και εκδόθηκε σε δίσκο πολύ αργότερα, το 1988, από τη Lyra ως μέρος μιας έκδοσης αφιερωμένης στο Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡ διηύθυνε ο Ανδρέας Παρίδης.

(c) Aνέκδοτο | 1955-1958 | Πηγή: Ν.Γκ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: