Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Μάνος Χατζιδάκις: Βάκχαι (1962, ανέκδοτο)

Πολύ πριν εμφανιστούν στην ελληνική δισκογραφία οι συνθέσεις του Νίκου Μαμαγκάκη (1969), του Πέτρου Ταμπούρη (2001) και του Γιάννη Μεταλλινού (2017) για την τραγωδία "Βάκχες" του Ευριπίδη, είχαν ήδη καταπιαστεί με το ίδιο έργο οι συνθέτες Αργύρης Κουνάδης (1960) και Μάνος Χατζιδάκις (1962), αν και η σπουδαία δουλειά τους παραμένει ουσιαστικά ανέκδοτη κι επομένως άγνωστη.
Ο Μάνος Χατζιδάκις συνέθεσε τη μουσική για τις "Βάκχες" που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο το καλοκαίρι του 1962 στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο. Το έργο παρουσιάστηκε σε μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη και σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Στους βασικούς ρόλους εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί: Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Παντελής Ζερβός, Βασίλης Κανάκης, Όλγα Τουρνάκη και Στέλιος Βόκοβιτς. 
Η αυθεντική σύνθεση που καταγράφεται στην εργογραφία του συνθέτη ως έργο 19 και είναι αφιερωμένο στη μεγάλη ηθοποιό Κατίνα Παξινού. Στην ολοκληρωμένη της μορφή περιλάμβανε μουσικά μέρη για όλες τις ενότητες του έργου με συνοδεία ακουστικών οργάνων που μπορούν να δημιουργήσουν τα κατάλληλα ηχοχρώματα (φλάουτο,  φαγκότο, όμποε, κλαρινέτο κ.ά), αλλά δυστυχώς δεν μας είναι γνωστή στο σύνολό της παρά εμμέσως και σε περιορισμένη μορφή. Τρία χαρακτηριστικά μέρη λοιπόν του έργου σε μορφή lied για φωνή και πιάνο διασώζονται από μια ανέκδοτη ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στη 1 Νοεμβρίου 1986 στην Εθνική Πινακοθήκη σε μια συναυλία για τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας. Ερμηνεύει η μεσόφωνος Κική Μορφονιού και τη συνοδεύει ο Μάνος Χατζιδάκις. 
Επίσης άλλη μια ηχογράφηση των ίδιων μερών καταγράφεται με τη φωνή του Σπύρου Σακκά και την πιανιστική συνοδεία του Γιώργου Κουρουπού σε δίσκο που έκδόθηκε το 2009. Προσθέτω επίσης ότι σε μια αφιερωματική δισκογραφική έκδοση της Philips (1975) με ντοκουμέντα από τη μυθική καλλιτεχνική διαδρομή της Κατίνας Παξινού περιλαμβάνονται άλλα δύο οργανικά μέρη του έργου.

(c) Ανέκδοτο | 1962/1986 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: