Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ανέκδοτος Θεοδωράκης: Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή (1974)

Ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Νότης Περγιάλης (1920-2009) άφησε αδρό το στίγμα του στο χώρο της τέχνης, τόσο με τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, όσο και με τα λίγα, αλλά εκλεκτά τραγούδια του από τις συνεργασίες του με τους μεγάλους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλο ("Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι", "Γκρεμισμένα σπίτια", "Τι να την κάνω τη χαρά", "Ο λεβέντης"), αλλά και με τα θεατρικά του έργα ("Νυφιάτικο τραγούδι", "Το κορίτσι με το κορδελάκι", "Η γειτονιά του Τσέχοφ", "Το άλογο του Θανάση" κ.ά.).
Ανάμεσα στις ξεχωριστές θεατρικές του δημιουργίες συγκαταλέγεται και το έργο "Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή" που ανέβηκε στο θέατρο Κάβα κατά την περίοδο 1974-75 από το θίασο Νίκου Χατζίσκου και Τιτίκας Νικηφοράκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης έντυσε την παράσταση με μια σειρά τραγουδιών που ερμήνευσαν η Χάρις Αλεξίου, ο Κώστας Σμοκοβίτης και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή του βαρύτονου Θόδωρου Δημήτριεφ και χορωδίας από μέλη του θιάσου.
Ο Μίκης έγραψε για τη συνεργασία του αυτή: "Με τον Περγιάλη μας ενώνει μια παλιά δυνατή φιλία. Έχουμε συνεργαστεί κάμποσες φορές κι έχουμε κουβεντιάσει πάρα πολύ πάνω στα καλλιτεχνικά και άλλα θέματα. Ξεκινήσαμε από τις ίδιες λαϊκές ρίζες. Τα βιώματά μας ήτανε τα ίδια. Οι στόχοι μας οι ίδιοι. Πάντα πολεμούσαμε το ίδιο θεριό κι ονειρευόμαστε ένα λαό με γεμάτα μάτια κι όρθιο κεφάλι. Χαιρετίζω αυτό το έργο του που βγαίνει μεσ' απ΄τους αγώνες, τις πίκρες, τις ήττες και τις νίκες των τελευταίων τριάντα χρόνων αυτού του λαού".
Να διευκρινίσουμε μόνο ότι το έργο ηχογραφήθηκε ολόκληρο με ερμηνεύτρια τη Χαρούλα Αλεξίου κι επρόκειτο να εκδοθεί σε δίσκο από τη Minos, πράγμα που για άγνωστους λόγους δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Μόνο το τραγούδι "Το μπλόκο της Καισαριανής" ενσωματώθηκε στον προσωπικό δίσκο της Χαρούλας "24 Τραγούδια" (1977).

(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 1974 | Πηγή: Ν.Γκ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: