Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ανέκδοτος Θεοδωράκης: Μουσική για την ταινία "Honeymoon" (1959)

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '50 (1954-1960) ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν εγκατεστημένος στο Παρίσι για σπουδές, ενώ παράλληλα ήδη έχτιζε τον προσωπικό του μύθο συνθέτοντας ασταμάτητα έργα λόγιας μουσικής που τον είχαν κάνει κιόλας αρκετά γνωστό στο διεθνές κοινό. 
Έτσι το 1958 του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του και στην κινηματογραφική μουσική, μέσα από την οποία έγινε διάσημο το πρώτο μεγάλο τραγούδι του με τίτλο "Honeymoon",  το οποίο γνώρισε αμέτρητες επανεκτελέσεις, μεταξύ των οποίων και μία από τους Beatles στο ξεκίνημα της καριέρας τους! Φυσικά πρόκειται για το αγαπημένο "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου" που στην ελληνική του εκδοχή ενορχήστρωσε ο Μάνος Χατζιδάκις σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και ερμήνευσε αξεπέραστα η Γιοβάννα.
Το τραγούδι αυτό λοιπόν αποτέλεσε και τη βάση του soundtrack για την αγγλο-ισπανική ταινία "Luna de miel", γνωστότερη με τον αγγλικό τίτλο "Honeymoon", που σκηνοθέτησε ο Άγγλος σκηνοθέτης Michael Powell και πρωταγωνίστησαν οι: Ludmilla Tcherina, Antonio και Anthony Steel.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας είναι η υπέροχη μουσική της επένδυση με την υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη. Η ταινία περιλαμβάνει και δυο ξεχωριστές χορογραφικές σκηνές. Η μία είναι το μπαλέτο του Μίκη "Les amants de Teruel" σε χορογραφία του Leonide Massine, πάνω στην οποία βασίστηκε η μεταγενέστερη ομώνυμη ταινία του 1962, και η δεύτερη το κλασικό μπαλέτο του μεγάλου Ισπανού συνθέτη Manuel De Falla "Ο μάγος έρωτας" ("El amor brujo") σε χορογραφία του Antonio με διεύθυνση ορχήστρας από τον κορυφαίο Άγγλο αρχιμουσικό Sir Thomas Beecham.
Να προσθέσω ότι το υπέροχο τραγούδι του Μίκη που διατρέχει όλη την ταινία ερμηνεύεται από τον Marino Marini και το Κουαρτέτο του, μια εκτέλεση μάλιστα που κυκλοφόρησε και σε δίσκο το 1958 από την εταιρία Durium.


(c) Ανέκδοτο OST | 1959 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτική παρουσίαση. Θερμά συγχαρητήρια.Εξαιρετικό το κόψε ράψε από την ταινία.Μπράβο!
Σ΄ευχαριστώ όμως και για κάτι ακόμα:
Όταν,πιτσιρικάς τότε,είχα δει την ταινία μου είχε κάνει εντύπωση το χορευτικό
μέρος. Πέρασαν τα χρόνια, γέρασα όμως ακόμα θυμάμαι ότι κάτι σπουδαίο είχε ακόμα η ταινία.
Και να που τώρα,με την παραπομπή σου στο youtube,και ψάχνοντας παρακάτω, πέφτω
στο quixotandovideos που έχει το El amor brujo Ballet από την ταινία (δυστυχώς μόνο το πρώτο μέρος 9:33,ενώ εσύ το έχεις ολόκληρο 13:19)και παλαβώνω.
Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για ότι μας προσφέρεις.