Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Γιώργος Κοτσώνης: Του Μαυριανού και της αδερφής του (1971)

Οι "παραλογές" αποτελούν ένα είδος δημοτικών τραγουδιών με αφηγηματικό περιεχόμενο και πολύστιχη ανάπτυξη, ενώ ο στίχος τους είναι ο κλασικός ανομοιοκατάληκτος ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος. Συγγενεύουν εν πολλοίς με τα ακριτικά τραγούδια με βασική διαφορά τους ότι οι ιστορίες που αφηγούνται είναι πλαστές και στηρίζονται πολύ στην υπερβολή στα όρια του υπερφυσικού κι ενίοτε του μεταφυσικού. Οι πιο γνωστές παραλογές είναι το "Γεφύρι της Άρτας" και "Το τραγούδι του νεκρού αδερφού".
Πολύ γνωστή επίσης παραλογή είναι "Του Μαυριανού και της αδερφής του" που πραγματεύεται το θέμα της γυναικείας αγνότητας και πίστης. Εμπνευσμένη από το κείμενο αυτό η συγγραφέας Γαλάτεια Καζαντζάκη συνέθεσε το έργο της "Ο άρχοντας, ο Μαυριανός και η αδερφή του" (1919), ενώ την ίδια πηγή έμπνευσης είχε και ο Γιώργος Θεοτοκάς για το θεατρικό του έργο "Παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας" (1944).
Το 1971 ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Κοτσώνης ηχογράφησε τον πρώτο ολοκληρωμένο του δίσκο που ήταν αφιερωμένος στην ίδια παραλογή, βασισμένος όμως στην έμμετρη διασκευή του Γιάννη Κακουλίδη. Το έργο ξεκινά με μία οργανική εισαγωγή και αναπτύσσεται σε μορφή φωνητικής σουίτας σε 17 μέρη καταλήγοντας πανηγυρικά στο γάμο των δύο εραστών. Τραγουδούν: Μιχάλης Βιολάρης, Λάκης Παππάς, Γιάννης Θωμόπουλος και Μαρία Καρρά. Την ορχήστρα και τη χορωδία διευθύνει ο συνθέτης. Το καλαίσθητο εξώφυλλο σχεδίασε η Σοφία Ζαραμπούκα.

(c) LP | Zodiac | 1971 | πηγή: d58/Vostis

1 σχόλιο:

vencerem είπε...

Πολλά ευχαριστώ!!!