Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Γιώργος Κοτσώνης: Αγία Τηλλυρία (1973)

Για τον σημαντικό Κύπριο συνθέτη Γιώργο Κοτσώνη (1937-2014) έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα αφιερώματα του Δισκοβόλου. Θυμίζω μόνο ότι ο συνθέτης αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη μουσική ζωή της Μεγαλονήσου έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών στο μουσικό τμήμα του ΡΙΚ, έχοντας επίσης διευθύνει πολλές ορχήστρες σε αμέτρητες συναυλίες, αλλά και έχοντας ένα σύντομο και γόνιμο πέρασμα από την ελληνική δισκογραφία στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 με την κατάθεση τεσσάρων ολοκληρωμένων κύκλων τραγουδιών: "Του Μαυριανού και της αδελφής του" (1971), "Αγία Τηλλυρία" (1973), "Η κυρά των αμπελιών" (1975), "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο" (1976). Οι δυο τελευταίοι βασίζονται σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.
Ο δίσκος λοιπόν "Αγία Τηλλυρία" εκδόθηκε από τη Lyra (Zodiac) το 1973. Πρόκειται για έναν κύκλο εννέα τραγουδιών ελεγειακού περιεχομένου που βασίζονται σε στίχους του Κύπριου ποιητή Σπύρου Παπαγεωργίου από το ομώνυμο έργο του. Αναφέρονται στο μικρό έπος που διαδραματίστηκε στην περιοχή της Τηλλυρίας (οι κάτοικοί της έλκουν την καταγωγή τους από την Τήλο των Δεδεκανήσων), στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, όταν τον Αύγουστο του 1964 η περιοχή δέχθηκε ισχυρή επιδρομή από τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις ακόμη και με χρήση της απαγορευμένης βόμβας ναπάλμ και αντιστάθηκε σθεναρά με κόστος τη θυσία της ζωής αρκετών δεκάδων κατοίκων, ενώ ολόκληρη η περιοχή μετατράπηκε σε παρανάλωμα του πυρός.
Ο Σπύρος Παπαγεωργίου ήταν παρών καταγράφοντας τα θλιβερά αυτά γεγονότα ως δημοσιογράφος και αφιέρωσε το ποιητικό του έργο στον ελλαδίτη ήρωα υπολοχαγό Νίκο Παπαγεωργίου. 
Ο Γιώργος Κοτσώνης μελοποίησε μέρος του έργου, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε σε συναυλίες τον Αύγουστο του 1973 σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, ενώ αμέσως μετά ηχογραφήθηκε σε δίσκο με ερμηνευτές τον Κώστα Καμένο και τη Σάνια Κρυστάλη με τη συμμετοχή χορωδίας. Ο συνθέτης χαρακτηρίζει το έργο ως "συναξάρι δοξαστικό για να ψάλλεται κάθε Αύγουστο στους ναούς των καρδιών και ν' αντηχούν οι θόλοι και τα ημιθόλια των συνειδήσεων". Το εξώφυλλο του δίσκου επιμελήθηκε ο Σταύρος Πασπαράκης.

(c) LP | Zodiac | 1973 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

panagiotis xristianopoulos είπε...

Παραλιγο αυτη να ειναι η πρωτη δισκογραφικη εμφανιση της Αννας Βισση, αφου εκεινη, μαθητρια ουσα, ειχε συμμετασχει στις συναυλιες του εργου εκεινη τη χρονια...σας παραπεμπω σε σχετικα αποσπασματα:https://www.youtube.com/watch?v=oJle6oswnIk
https://www.youtube.com/watch?v=zvIrmi5tISc&t=11s
https://www.youtube.com/watch?v=S2NUUYm_92M
https://www.youtube.com/watch?v=zaCxkRC_8UA