Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Γιώργος Κοτσώνης: Αγία Τηλλυρία (ανέκδοτη ηχογράφηση, 1973)

Πριν από μερικούς μήνες σας παρουσίασα την επίσημη έκδοση σε δίσκο (Zodiac, 1973) του έργου "Αγία Τηλλυρία" του σημαντικού Κύπριου συνθέτη Γιώργου Κοτσώνη (1937-2014) σημειώνοντας ότι το έργο αρχικά είχε παρουσιαστεί ζωντανά σε μια σειρά συναυλιών του συνθέτη τον Αύγουστο του 1973 σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.
Χάρις στην ευγενική χειρονομία λοιπόν του καλού φίλου Κυριάκου, έχουμε στα χέρια μας ένα μικρό ντοκουμέντο από τη ζωντανή παρουσίαση του έργου. Πρόκειται για αποσπάσματα από τις συναυλίες εκείνου του μοιραίου καλοκαιριού, τα οποία ερμηνεύουν ο Κώστας Καμένος και η έφηβη τότε Άννα Βίσση, λίγο πριν αποφασίσει να μετακινηθεί στην Αθήνα και να ξεκινήσει τη μεγάλη της καριέρα στο ελληνικό τραγούδι. Ορισμένα μέρη του έργου ερμηνεύονται από χορωδία.
Προσθέτω μόνο ότι τα κείμενα του έργου είναι γραμμένα από τον Κύπριο ποιητή Σπύρο Παπαγεωργίου με αφορμή την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της Τηλλυρίας, μιας περιοχής κάπου στα βορειοδυτικά της Μεγαλονήσου, ενάντια σε μια τουρκική επιδρομή με βόμβες ναπάλμ το καλοκαίρι του 1964. Στην επίσημη δισκογραφική έκδοση του έργου τη θέση της Άννας Βίσση πήρε η Σάνια Κρυστάλλη.

(c) Ανέκδοτη ζωντανή ηχογράφηση | 1973 | mp3 | Αυτοσχέδιο εξώφυλλο
πηγή: Κ.Μ./d58

2 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Μπραβο στον Κυριάκο,μπραβο και σε σένα!!!

panagiotis xristianopoulos είπε...

Ευχαριστουμε πολυ!!!! Μετα απο τοσα χρονια, η Αννα Βισση ερμηνευσε σε προσφατη συναυλια της το "Βρεξε Θεε μου" απο το συγκεκριμενο εργο, δειτε εδω: https://www.youtube.com/watch?v=Lq8sYvB5EMo