Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Νίκος Λαβράνος, Μίλλη: Τραγούδια δίχως σύνορα (1979)

Ακολουθώντας εν πολλοίς την πετυχημένη συνταγή της διασκευής ξένων μελωδιών για τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού στο δίσκο "Λαϊκά τραγούδια απ' όλο τον κόσμο" (1978), ο συνθέτης και μαέστρος Νίκος Λαβράνος επανέρχεται ένα χρόνο μετά με το άλμπουμ "Τραγούδια δίχως σύνορα" που εκδόθηκε το 1979 από τη Minos.
Ο δίσκος περιέχει κυρίως παραδοσιακές μελωδίες από διάφορες χώρες διασκευασμένες κατάλληλα από τον Λαβράνο, ώστε να λειτουργούν ως κανονικά τραγούδια. Επιστρατεύτηκαν μάλιστα τρεις δόκιμοι στιχουργοί, για να προσθέσουν λόγο στις μελωδίες: Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου και ο Δημήτρης Ιατρόπουλος. Μεταξύ των μελωδιών που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνονται και δυο κλασικά θέματα των Franz Suppe και Frederic Chopin.
Τα τραγούδια ερμηνεύει η Μίλλη Καραλή, μια νεανική φωνή της δεκαετίας του '70 που είχε ξεκινήσει το 1973 με δυο δίσκους που έφεραν και πάλι την υπογραφή του Νίκου Λαβράνου ("Τι είναι η αγάπη", "Νέα γενιά"). Με τον καιρό η φωνή της ωρίμασε κι άρχισε να δοκιμάζει πιο σοβαρά πράγματα, όπως το υλικό του παρόντος δίσκου, ενώ λίγα χρόνια αργότερα μας έδωσε την πιο αξιόλογη δουλειά της, τα "Φεμινιστικά" (1982).

(c) LP | Minos | 1979 | πηγή:  tzil/d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός Είναι Ο Πρώτος Δίσκος, Της Μίλης Καραλής, Στην Κύρια Ακριβώς Δισκογραφική Ελληνική Εταιρία, Την: Minos Emi, Μετά Την Ελληνική Δισκογραφική Εταιρία
Lyra, Ακολούθησαν Ακριβώς Άλλοι 02 Δύο Δίσκοι-Album - LP - Βινύλια - 33 Στροφών, Ακριβώς Έν-Συνεχεία, Στην Κύρια Ακριβώς Δισκογραφική Ελληνική Εταιρία, Την: Minos Emi, Οι Οποίοι Είναι Οι Εξής:

01). Τραγούδια Δίχως Σύνορα (1979) Έχει Αναρτηθεί,
02). Φεμινιστηκά (1982) Δεν Αναρτήθηκε,
03). Lover Leave Me (1983) Δεν Αναρτήθηκε.

nikos4 είπε...

Πάντως το πιο ωραίο τραγούδι της είναι αυτό από την ταινία του Μαστοράκη ''Island of death'' , το οποίο κυκλοφόρησε σε 45άρι από μία Ολλανδική εταιρεία
http://www.easybytez.com/vn0p8r15lowy