Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Σταμάτης Κόκοτας: 12 φύλλα της καρδιάς (1971)

Καιρός ήταν να πιάσουμε και τον μεγάλο ερωτικό τραγουδιστή της γενιάς του '60, τον Σταμάτη Κόκοτα, αυτόν τον χαρισματικό ερμηνευτή με το υπέροχο φωνητικό ηχόχρωμα και το βαρυσήμαντο ρεπερτόριο που κατάφερε να στήσει τις δυο πρώτες δεκαετίες της μεγάλης του καριέρας.
Ο Σταμάτης Κόκοτας εμφανίστηκε στο ελληνικό πεντάγραμμο στα μέσα του '60, αν και είχε νωρίτερα μια πολύχρονη παρουσία σε μπουάτ του Παρισιού παίζοντας με το μπουζούκι και την κιθάρα του διάφορα τραγούδια της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής. Το 1964 μάλιστα ηχογράφησε κι ένα γαλλικό δισκάκι 45 στροφών extended με ελληνικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το διάσημο τότε θέμα του "Ζορμπά". Στο δισκάκι αυτό εμφανίζεται με το όνομα Takis Coccotas και μάλιστα χωρίς τις περίφημες φαβορίτες του που έγιναν αργότερα το σήμα κατατεθέν του! 
Εκεί λοιπόν τον ανακάλυψε ο Σταύρος Ξαρχάκος που τον έφερε πίσω στην πατρίδα δίνοντάς του το έναυσμα για μια μεγάλη καριέρα μέσα από τη συμμετοχή του στον κλασικό δίσκο "Ένα μεσημέρι" (1966). Η συνέχεια ήταν λαμπρή. Οι συνεργασίες του τραγουδιστή με τους κορυφαίους συνθέτες που διέθετε στο οπλοστάσιό της η κραταιά Columbia (Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Ζαμπέτας, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος κ.ά.) πλούτισαν το προσωπικό του ρεπερτόριο με δεκάδες υπέροχα τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο.
Το 1971 ο Σταμάτης Κόκοτας ηχογράφησε το δίσκο "12 φύλλα της καρδιάς", που περιλαμβάνει δώδεκα επιλεγμένα, όχι ιδιαίτερα γνωστά, τραγούδια από την εποχή του ρεμπέτικου και λαϊκού, τα οποία διασκεύασε και ενορχήστρωσε σε καθαρή "έντεχνη" λαϊκή γραμμή ο καλός λαϊκός συνθέτης και μαέστρος Αντώνης Κατινάρης. Πρόκειται για τραγούδια των Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργου Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου και Σπύρου Μαραβέλια. Τα τραγούδια "Μάρω" και "Καρδιά παραπονιάρα" του Χατζηχρήστου έγιναν οι μεγάλες επιτυχίες του δίσκου, αλλά και τα υπόλοιπα ακούστηκαν πολύ. Η ερμηνεία του Σταμάτη Κόκοτα είναι υποδειγματική, απόλυτα ισορροπημένη και λιτή, χωρίς καμία προσπάθεια για φτηνούς φωνητικούς εντυπωσιασμούς.

(c) LP | EMI Columbia | 1971 | πηγή: tzil/d58

3 σχόλια:

blackpepper είπε...

Δεν αναφέρεται συχνά αλλά είναι γεγονός. Ο Σταμάτης υπήρξε πρωτοπόρος στο να επαναφερει τα παλια ρεμπέτικα κανταδορικα τραγούδια. Ήταν ο πρώτος που τα δισκογραφησε χωρίς την λογική της αντιγραφης και της καλλιτεχνικής ξεπατικοτουρας. Τα έφερε στα μέτρα του και τα ερμήνευσε μοναδικα!

Πέτρος Δραγουμάνος είπε...

Το τραγούδι "Παραγουάη" είναι του Βασίλη Τσιτσάνη. Πρόκειται για το "Σε φίνο ακρογιάλι". Στο LP γράφει σαν δημιουργό τον Κ.Μπέζο. Το λάθος δεν διορθώθηκε ούτε στο CD που κυκλοφόρησε το 1995.

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ πολύ, φίλε Πέτρο, για τη χρήσιμη πληροφορία.