Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Γιάννης Ζουγανέλης: Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη (1979)

Ο πρόωρα χαμένος θεατράνθρωπος Δημήτρης Ποταμίτης (Λεμεσός, 1945 - Αθήνα, 2003), ιδρυτής και ψυχή του σημαντικού Θεάτρου Έρευνας, έδειξε ξεχωριστό ενδιαφέρον για το παιδικό θέατρο μέσω της Παιδικής Σκηνής που επί χρόνια λειτουργούσε. 
Ανάμεσα στις πολυάριθμες παραστάσεις για παιδιά ξεχωρίζει αυτή του 1979, όταν παρουσίασε σε μορφή παιδικού μιούζικαλ μια σειρά από μικρές ιστορίες παρμένες από τέσσερις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Διασκεύασε λοιπόν πολύ έξυπνα και λειτουργικά το βασικό θεματικό υλικό από τις κωμωδίες: Ειρήνη, Αχαρνείς, Πλούτος και Όρνιθες (Πουλιά). Διαμόρφωσε έναν ενιαίο θεματικό άξονα με υλικό που πραγματεύεται διαχρονικές έννοιες και ζητήματα, όπως η κατανομή του πλούτου, η κοινωνική δικαιοσύνη, η άσκηση εξουσίας και η ιδέα της ειρήνης. Τα κείμενα αυτά μάλιστα κυκλοφόρησαν και σε μορφή βιβλίου από τις εκδόσεις Ντουντούμη (Αθήνα, 1979) με την προσθήκη και αποσπασμάτων από τη Λυσιστράτη, που δεν περιλαμβάνονται στο δίσκο. 
Αφηγητής είναι ο Δημήτρης Ποταμίτης. Τη μουσική έγραψε ο Γιάννης Ζουγανέλης. Στα φωνητικά, εκτός από τα μέλη του θιάσου, συμμετέχουν ο ίδιος ο συνθέτης και η Ισιδώρα Σιδέρη.

(c) LP | Philips | 1979 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: