Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Νεγρεπόντης: Τζίτζι μίτζι μπόμπιρες (1981)

Ο δίσκος "Τζίτζι μίτζι μπόμπιρες", που εκδόθηκε το 1981 από τη Minos, είναι μια ενδιαφέρουσα δουλειά του παραγωγικότατου Γιάννη Ζουγανέλη για το παιδικό θέατρο. Το έργο ανέβηκε το χειμώνα του 1981 στο θέατρο Χατζηχρήστου από τον Θίασο 81, ένα αξιόλογο θεατρικό σχήμα που δραστηριοποιείται ασταμάτητα από εκείνη τη χρονιά μέχρι και σήμερα. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της παράστασης έκανε ο Γιάννης Φλερύ.
Τα κείμενα και τους στίχους του έργου έγραψε ο Γιάννης Νεγρεπόντης, ο οποίος μας έχει δώσει κι άλλη φορά υλικό για παιδιά. Θυμίζω τη μεταθανάτια έκδοση του δίσκου "Κάτω από ένα κουνουπίδι" (1995) του Μάνου Λοΐζου, τα τραγούδια του οποίου προφανώς γράφτηκαν νωρίτερα από την έκδοση του δίσκου του Ζουγανέλη.
Ο Γιάννης Ζουγανέλης βέβαια είναι γνωστό ότι έχει γράψει πολλή μουσική για παιδιά από τα πρώτα του χρόνια και μέχρι σήμερα συνεργαζόμενος με σημαντικούς δημιουργούς του συγκεκριμένου πεδίου, όπως ο Δημήτρης Ποταμίτης ή ο Ευγένιος Τριβιζάς. Θυμίζω μερικές τέτοιες δουλειές: "Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη" (1979), "Η Ιφιγένεια και τα παραμύθια της" (1980), "Τζίτζι μίτζι μπόμπιρες" (1981), "Γύρω γύρω όλοι" (1987), "Παραμυθοτράγουδα" (1996), "Ω, τι κόσμος παιδιά!" (2000), "Στα παιδιά ο λόγος" (2007).
Τα τραγούδια του δίσκου "Τζίτζι μίτζι μπόμπιρες" ερμηνεύουν οι ηθοποιοί του θιάσου Βαγγέλης Ζερβόπουλος, Χρήστος Κελαντώνης, Αθηνά Μαραβέγια, Γιώργος Μιχαλάκης, Νανά Νικολάου και Μαρία Ραζή.

(c) LP | Minos | 1981 | πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Τελικά, όπου υπάρχει ένα θέλω, υπάρχει και ένας δρόμος.
Μπράβο στους tzil/d58.Και μπράβο στον Δισκοβόλο για την προσφορά του.
Πολλά πολλά ευχαριστώ.