Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Γιάννης Γλέζος: Αυτά που αγαπήσαμε (1979)

Ο τρίτος δίσκος της δεύτερης συνθετικής περιόδου του Γιάννη Γλέζου (1978-1979) έχει τίτλο "Αυτά που αγαπήσαμε" και αποτελεί μια συλλογή από τα γνωστότερα τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης στα πρώτα του χρόνια, ερμηνευμένα σε δεύτερη εκτέλεση από τον ίδιο πάνω στην ίδια ακριβώς ενορχήστρωση με τα πρωτότυπα. 
Υπέροχα τραγούδια από τους τρεις πρώτους κύκλους τραγουδιών του συνθέτη: Η Ελένη του Μάη (1968), 12 Τραγούδια του Λόρκα (1969), Εμιλιάνο Ζαπάτα (1971). Ο Γλέζος δείχνει καθαρά με την επιμονή του να λέει πλέον ο ίδιος τα τραγούδια του τη συνειδητή απόφασή του να ξεφύγει από τη λογική του τραγουδιστή αστέρα που επισκιάζει τον πραγματικό δημιουργό. 
Στο δίσκο περιλαμβάνεται και η "Πρέβεζα" σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη, που έγραψε ο συνθέτης αρχικά για τον Θανάση Γκαϊφύλλια, ενώ αργότερα το ερμήνευσε με μεγάλη εμπορική επιτυχία και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
Ο συνθέτης ερμηνεύει με εμφανή συγκινησιακή φόρτιση τα τραγούδια του, έστω κι αν η φωνή του μάλλον ξενίζει τον απροετοίμαστο ακροατή, ο οποίος έχει συνδέσει τα περισσότερα από τα σπουδαία αυτά τραγούδια με την υπέροχη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου. Ο δίσκος ως σύνολο είναι πολύ ενδιαφέρων και αποπνέει την ειλικρίνεια και την εντιμότητα του καλού συνθέτη.

(c) LP | Lyra | 1979 | πηγή d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: