Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Βίκυ Μοσχολιού: Λαϊκά τραγούδια απ' όλο τον κόσμο (1978)

Το 1978, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του υπέροχου άλμπουμ "Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά Σπανό", η μεγάλη ερμηνεύτρια Βίκυ Μοσχολιού ηχογραφεί έναν κύκλο λαϊκών τραγουδιών με τίτλο "Λαϊκά τραγούδια απ' όλο τον κόσμο".
Όπως δηλώνει κι ο τίτλος, πρόκειται για μια συλλογή διασκευασμένων λαϊκών τραγουδιών από διάφορα μέρη του κόσμου. Έχουμε λοιπόν τραγούδια ελληνικά (ένα στην αρχή κι ένα στο τέλος), εβραϊκά, ισπανικά αιγυπτιακά, αγγλικά και ιρλανδικά. Ένα ετερόκλητο υλικό που ομογενοποιείται χάρις στην καταλυτική ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού. Τα τραγούδια διασκεύασε κατάλληλα ο Νίκος Λαβράνος, ενώ η ελληνική απόδοση των στίχων υπογράφεται από τον σπουδαίο Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τραγούδι "Πέφτει η Μαδρίτη" (με έντονες αναφορές στα δικτατορικά καθεστώτα της Ισπανίας και των λατινοαμερικάνικων χωρών) προέκυψε από ειδική εναρμόνιση του κλασικού κιθαριστικού θέματος "Romance" ανώνυμου δημιουργού που έγινε πασίγνωστο από την ταινία "Απαγορευμένα παιχνίδια" (1952) του Ρενέ Κλεμάν εκτελεσμένο από τον κορυφαίο κλασικό κιθαριστή Narciso Yepes.

(c) LP | Lyra | 1978 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: