Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Γιούλη Τσίρου: Το φεγγάρι κάνει κύκλο... (1989)

Η Γιούλη Τσίρου είναι μια ενδιαφέρουσα ερμηνεύτρια που διανύει μια μάλλον μοναχική και διακριτική πορεία στο ελληνικό τραγούδι συμπληρώνοντας ήδη 40 χρόνια παρουσίας, αφού την πρωτοακούσαμε σε ένα σύντομο πέρασμα από το δίσκο "Σεργιάνι στον κόσμο" (1979) του Γιάννη Μαρκόπουλου, μαζί με τον οποίο συμπορεύτηκε για λίγα χρόνια στη συνέχεια, ενώ από το 1988 ξεκίνησε την ηχογράφηση προσωπικών δίσκων έντεχνου ή παραδοσιακού προσανατολισμού. Είναι σύζυγος του δημοσιογράφου Ξενοφώντα Μπρουντζάκη, για την εκκεντρική (έως προκλητική) πένα του οποίου έχω αναφερθεί σε άλλη ευκαιρία.
Το 1989 λοιπόν η Γιούλη Τσίρου παρουσίασε τον δεύτερο προσωπικό της δίσκο με τίτλο "Το φεγγάρι κάνει κύκλο..." παρμένο φυσικά από το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι, μιας και το περιεχόμενο του δίσκου έχει εξολοκλήρου προέλευση από την ελληνική παράδοση. Δέκα τραγούδια (τα δύο επώνυμων δημιουργών) από διάφορες περιοχές του ελληνισμού ενορχηστρωμένα με ηλεκτρονική συνοδεία υπό την επίβλεψη και εκτέλεση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και σόλο κιθάρα από τον Στέλιο Φρειδερίκο. 
Δεν το κρύβω ότι έχω μια εμμονή στις πρώτες και αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών. Ειδικά στο παραδοσιακό υλικό έχω μια αυθόρμητη αποστροφή σε αυθαίρετους πειραματισμούς που διαστρεβλώνουν το ηχητικό σύμπαν, μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν αυτά τα αθάνατα διαμάντια. Κι εδώ δυστυχώς έχουμε κάτι ανάλογο. Βεβαίως έντιμα οι δημιουργοί του δίσκου ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για "δοκιμές πάνω σε παραδοσιακά τραγούδια", οπότε η όποια κριτική θα πρέπει να το λάβει αυτό σοβαρά υπόψη της. Ως πειραματικό λοιπόν υλικό μπορούμε να το δεχθούμε, έστω κι αν η ηλεκτρονική μεταμόρφωση των τραγουδιών μπορεί να ενοχλεί. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν ενοχλεί η αξιοπρεπής και ώριμη ερμηνεία της Γιούλης Τσίρου που από μόνη της δίνει έναν σοβαρό λόγο ύπαρξης σ' αυτόν τον ξεχασμένο δίσκο.

(c) LP | EMI Columbia | 1989 | πηγή: d58

3 σχόλια:

nikos4 είπε...

Πολύ μέτριος δίσκος. Ο πρώτος της ήταν καλύτερος , αν δεν τον έχεις να τον φτιαξω και να στον στείλω..

Άαβας / d58 είπε...

Ετοίμασέ τον, αν μπορείς...
Ευχαριστώ.

nikos4 είπε...

Ετοιμος ..Θέλουν βέβαια λίγο συυραφή τα εξώφυλλα ..Αν μπορείς..
http://www.easybytez.com/0xddq9v099o8