Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Ο σκηνικός Νίκος Κυπουργός: Μεταίχμιο, Μουσική για ταινίες 1993-1994 (1994)

Είχαμε ξεκινήσει προ ημερών ένα αφιέρωμα στο σκηνικό έργο του Νίκου Κυπουργού, μουσική δηλαδή γραμμένη για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπου άλλωστε ο σημαντικός αυτός δημιουργός έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της γόνιμης συνθετικής του παραγωγής.
Συνεχίζοντας λοιπόν σήμερα το αφιέρωμά μας επιστρέφουμε στη διετία 1993-94, όταν ο Νίκος Κυπουργός, ευρισκόμενος πια στο απόγειο της δημιουργικής του δραστηριότητας, συνέθεσε μουσική για επτά συνολικά ταινίες συνεργαζόμενος με διάφορους σκηνοθέτες του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Οι σημαντικότερες απ' αυτές ήταν το "Μεταίχμιο" του Πάνου Καρκανεβάτου και ο "Ύποπτος Πολίτης" του Στέλιου Παυλίδη, αμφότερες γυρισμένες το 1994.
Το υλικό αυτό λοιπόν αποτέλεσε το περιεχόμενο του δίσκου "Μουσική για Ταινίες (1993-94)", όπου ανθολογήθηκαν τα κυριότερα μουσικά θέματα των επτά αυτών ταινιών: "Η Αριάδνη στη Λέρο", "Μεταίχμιο", "Απ' το χιόνι", "Αθήνα, αναζητώντας τη χαμένη πόλη", "Ύποπτος Πολίτης", "Ο Αμερικάνος", "Η Αγία Τετράδα". Με εξαίρεση τις ταινίες "Μεταίχμιο" και "Ύποπτος Πολίτης", από τις οποίες χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένο υλικό (έξι θέματα από την καθεμία), από τις υπόλοιπες η ανθολόγηση περιορίστηκε στο βασικό θέμα των τίτλων. Στον "Ύποπτο Πολίτη" υπάρχει κι ένα τραγούδι ("Transit") με στίχους του ποιητή Γιώργου Κακουλίδη που ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου.
Στην εκτέλεση των οργανικών κομματιών συμμετέχουν οι Σολίστ της Πάτρας που διευθύνει ο Δημήτρης Μποτίνης, επίσης ένα Οργανικό Σύνολο που διευθύνει ο συνθέτης, καθώς και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Ορίζοντες.
Υπέροχες ατμοσφαιρικές συνθέσεις ενορχηστρωμένες συχνά με λόγια διάθεση, λειτουργούν θαυμάσια και ως αυτόνομο υλικό χωρίς την υποστήριξη της εικόνας και αναδεικνύουν εντυπωσιακά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του σημαντικότερου, μετά την Ελένη Καραΐνδρου, σύγχρονου Έλληνα κινηματογραφικού συνθέτη.


(c) CD | FM Records | 1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: