Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Βάσος Αργυρίδης: Η σφαγή του κόκορα (1997)

Ο Βάσος Αργυρίδης είναι ένας αξιόλογος σύγχρονος Κύπριος μουσικός γεννημένος στη Λεμεσό το 1960, με καλές μουσικές σπουδές στη Μόσχα (1980-86). Πρωτοεμφανίστηκε στην κυπριακή δισκογραφία το 1993 με τη μονόπρακτη όπερα "Μανώλη...!", για να ακολουθήσει το ορχηστρικό "Οδοιπορικόν" (1994) και ένας τρίτος δίσκος με τίτλο "Στην χώραν π' αναγιώθηκα" (1996).
Το 1997 κάνει την πρώτη του εμφάνιση και στην ελληνική δισκογραφία με το soundtrack "Η σφαγή του κόκορα" που εκδόθηκε από τη Minos και περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια για την ομώνυμη ταινία του Ανδρέα Πάντζη, μια κοινωνική παραγωγή με θέμα έναν νεαρό επαρχιώτη που πλουτίζει στη Σαουδική Αραβία, σκοτώνει το παλιό αφεντικό του και συνάπτει ερωτική σχέση με μια κωφάλαλη κοπέλα. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο Γιώργος Χωραφάς, η Valeria Golino και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.
Το soundtrack περιλαμβάνει κυρίως οργανικά θέματα λειτουργικού χαρακτήρα, κάποια σε μορφή παραλλαγών με συμφωνικά χρώματα που αποδίδει η Ορχήστρα Εγχόρδων της Όπερας της Σόφιας, την οποία διευθύνει ο συνθέτης με την ενορχηστρωτική σύμπραξη του Γιώργου Ανδρέου. Περιλαμβάνονται επίσης και δυο τραγούδια σε στίχους του σκηνοθέτη, ένα σε καθαρώς λαϊκό χρώμα ("Το ζεϊμπέκικο του Νότου") με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, κι άλλο ένα σε ύφος μπαλάντας ("Το πράσινο άλογο") με την Τάνια Τσανακλίδου.

(c) CD | Minos-EMI | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: