Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Γιώργος Κουμεντάκης: Requiem για το τέλος του έρωτα / Η Ιφιγένεια στο γεφύρι της Άρτας (1996)

Παραμένοντας στο γοητευτικό μουσικό κόσμο του λόγιου συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη γυρίζουμε σήμερα πίσω, στα πρώτα δισκογραφικά του βήματα που σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '90, σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από τη γόνιμη συνεργασία του με το σχήμα Ομάδα Εδάφους και τον εκλεκτό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου, μια συνεργασία που κορυφώθηκε άλλωστε το 2004, όταν από κοινού ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν με μεγάλη επιτυχία την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Η πρώτη λοιπόν δισκογραφημένη μουσική εργασία του Γιώργου Κουμεντάκη εκδόθηκε το 1996 και περιλαμβάνει δύο συνθέσεις, οι οποίες ανέβηκαν στη σκηνή από την Ομάδα Εδάφους εντός του 1995. Το έργο "Requiem για το τέλος του έρωτα" για σοπράνο, ανδρική χορωδία, τρία κλαρινέτα, δύο τρομπέτες και ορχήστρα εγχόρδων ήταν αφιερωμένο στα θύματα της μάστιγας του AIDS και βασίστηκε σε ποίηση του Δημήτρη Καπετανάκη. Ερμηνεύει η σοπράνο Μάτα Κατσούλη στο ρόλο του Άγγελου του Θανάτου, ενώ πλαισιώνεται από την Oslo Philharmonic Chamber Choir και την Oslo Sinfonietta υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Stefan Skold.
Το δεύτερο έργο του δίσκου επιγράφεται "Η Ιφιγένεια στο γεφύρι της Άρτας" και γράφτηκε κατά παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 1995. Βασίζεται σε στίχους του χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου και του συνθέτη και ορίζεται ως έργο για σοπράνο, τρομπέτα και sampled πιάνο, παραπέμποντας αισθητικά στη μουσική συνοδεία των ταινιών του βωβού κινηματογράφου. Ερμηνεύει η σοπράνο Τζένη Δριβάλα (πουλί με ανθρώπινη λαλιά), ενώ συνοδεύει με την τρομπέτα του ο Κώστας Γράβος.

(c) CD | OES | 1996 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: