Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Ο λόγιος Γιάννης Μαρκόπουλος: Shapes in Motion (2009)

Το δεύτερο ολοκληρωμένο αφιέρωμα της δισκογραφικής εταιρείας Naxos στο λόγιο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου κυκλοφόρησε το 2009, σχεδόν ταυτόχρονα με τη Λειτουργία του Ορφέα. Εδώ έχουμε μια πιο ευρεία εικόνα της άλλης συνθετικής πλευράς του μεγάλου δημιουργού με μια ανθολόγηση συμφωνικών έργων γραμμένων σε διάφορες εποχές, από το 1958 μέχρι το 2007. Ξεχωρίζουν τρεις ολοκληρωμένες τριμερείς συνθέσεις σε μορφή κοντσέρτου διανθισμένες και με μικρότερα έργα ή μέρη ευρύτερων συνθέσεων.
Ο δίσκος ξεκινά με έναν από τους 24 Πυρρίχιους Χορούς, τον υπ' αριθμόν 13 που επιγράφεται "Νέμεσις". Τη μεγάλη αυτή σειρά συμφωνικών χορών ο συνθέτης άρχισε να γράφει στο Λονδίνο το 1968 και την ολοκλήρωσε το 2001. Το κύριο έργο της έκδοσης είναι το Κοντσέρτο για Πιάνο με τίτλο "Σχήματα σε κίνηση" (Shapes in Motion) που αναπτύσσεται σε τρία μέρη με την τυπική διαδοχή γοργών και αργών μερών (Allegro-Moderato-Allegro presto). Παίζει πιάνο ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου. Στη συνέχεια έχουμε το έργο "Τρίπτυχο για Φλάουτο, Έγχορδα και Άρπα" που άρχισε να γράφεται το 1968, αλλά ολοκληρώθηκε το 2006. Τα τρία μέρη της όμορφης αυτής σύνθεσης αναδίνουν μια έντονα καλοκαιρινή διάθεση με τους άλλοτε παιχνιδιάρικους κι άλλοτε στοχαστικούς σκοπούς του φλάουτου. Σολίστ οι Βέλγοι μουσικοί Marc Grauwels στο φλάουτο και Sophie Hallynck στην άρπα.
Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης, σε δεύτερη εκτέλεση, το σημαντικό Κοντσέρτο-Ραψωδία για Κρητική Λύρα και Ορχήστρα, επίσης τριμερούς ανάπτυξης (Andantino-Allegro moderato-Presto), που γράφτηκε το 1986 και είχε εκδοθεί για πρώτη φορά σε δίσκο το 1988 με σολίστ τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη. Εδώ σολίστ είναι ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης.
Ο δίσκος συμπληρώνεται με τρεις μικρότερες συνθέσεις: Μικρή Φαντασία για Φλάουτο και Πιάνο, έργο του 2005 βασισμένο στη μελωδία του τραγουδιού "Χίλια μύρια κύματα", Κλασικά Σκίτσα, έργο του 1958, μέρος 2ο (Lamento) για Φλάουτο και Άρπα, και Ευήλια Τοπία, έργο του 2007 για σόλο φλάουτο.
Στην άρτια απόδοση των έργων συμμετέχουν αξιόλογα συμφωνικά σχήματα του Βελγίου, όπως: Brussels Virtuosi, Brussels Philharmonic, Flanders Opera Symphony Orchestra. Διευθύνουν οι αρχιμουσικοί: Michel Tilkin, Edwig Abrath και Γιάννης Λεωνιδάκης. Το σχέδιο του εξωφύλλου αποτελεί ζωγραφική σύνθεση του Δημήτρη Μυταρά.


(c) CD | Naxos | 2009 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: