Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Γιάννης Μαρκόπουλος: Κοντσέρτο για Λύρα, Μουσική για τον Θεοτοκόπουλο (1988)

Ο πολυσύνθετη μουσική προσωπικότητα του Γιάννη Μαρκόπουλου δεν αποτελεί έκπληξη που απλώθηκε σε όλα τα μουσικά πεδία, από τις απλές φόρμες του τραγουδιού ή τις πιο απαιτητικές διαδικασίες της κινηματογραφικής και θεατρικής γραφής μέχρι τις φόρμες της συμφωνικής μουσικής. Ήδη το πρωτόλειο έργο του "Θησέας" στα πρώτα δημιουργικά του βήματα έδειχνε τις προχωρημένες φιλοδοξίες του συνθέτη, ο οποίος άλλωστε ολοκληρώνοντας τον πρώτο συνθετικό του κύκλο, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '60, αποφάσισε να διευρύνει και να εμβαθύνει τις μουσικές του γνώσεις.
Στα τέλη λοιπόν της δεκαετίας του '80, μετά από την κατάθεση ενός βαρυσήμαντου έργου στη φόρμα του κύκλου τραγουδιών, αποφασίζει να υλοποιήσει τις πιο φιλόδοξες μουσικές του ανησυχίες γράφοντας ένα δικό του κοντσέρτο για το αγαπημένο του όργανο, την κρητική λύρα. Τίτλος του έργου: Κοντσέρτο-Ραψωδία για Λύρα και Ορχήστρα, έργο σε τριμερή μορφή, χωρίς όμως την κλασική διαδοχή αργού και γοργού μέρους που γνωρίζουμε από την τυποποιημένη φόρμα του δυτικού κοντσέρτου, αλλά με μια διαδοχή μερών με κλιμακούμενη ένταση που καταλήγει σε ένα διονυσιακό presto!
Το έργο γράφτηκε το καλοκαίρι του 1987 και παίχτηκε ζωντανά στο Λυκαβηττό, στο Ηρώδειο και στου Φεστιβάλ Ηρακλείου. Σολίστ ο σταθερός συνεργάτης του συνθέτη από την προηγούμενη δεκαετία και σπουδαίος λυράρης Χαράλαμπος Γαργανουράκης συνοδευόμενος από την ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.
Μαζί με το έργο αυτό ο δίσκος που κυκλοφόρησε το 1988 περιλαμβάνει και μέρη της υπέροχης Μουσικής για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο που συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ σε έξι τηλεοπτικά επεισόδια για τη ζωή του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης, του El Greco, που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Χαρωνίτης. Η έμπνευση του συνθέτη καταφεύγει στην ανάπλαση της μουσικής ατμόσφαιρας εκείνης της εποχής που αποδίδεται με χαρακτηριστικά χορευτικά μοτίβα και ηχοχρώματα τονισμένα με χρήση τσέμπαλου, λαούτου, βιόλας ντ' αμόρε και φλάουτου. Περιλαμβάνονται έξι ορχηστρικά θέματα, από τα οποία το πρώτο μέρος ("Χάνδακας") νομίζω πως είναι ένα αυθεντικό μουσικό διαμάντι. 
Το έργο προλογίζει ο ίδιος ο συνθέτης ερμηνεύοντας το μελοποιημένο ποίημα "Ήλιε παίζεις μαζί μου" του Γιώργου Σεφέρη από τα "Τρία κρυφά ποιήματα". Ερμηνεύει το Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Σημειώνω ότι στην ψηφιακή επανέκδοσή τους τα δύο έργα ενσωματώθηκαν σε εναιαίο ψηφιακό δίσκο μαζί με τον κύκλο μελοποιημένης ποίησης "Φίλοι που φεύγουν" (1991).

(c) LP | EMI Columbia | 1988 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

s760 είπε...

τι! υπέροχο άλμπουμ ...