Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Ηλίας Λιούγκος: Θα τραγουδήσω απόψε για μένα (1990)

Συνεχίζοντας διακριτικά την προσωπική του πορεία στο ελληνικό τραγούδι με την πολλαπλή ιδιότητα του τραγουδοποιού ο Ηλίας Λιούγκος μας δίνει το 1990 την τρίτη προσωπική του δουλειά μετά τα "Νυχτερινή δοκιμασία" (1984) και "Της ιστορίας το ποδήλατο" (1985). Τίτλος του δίσκου: "Θα τραγουδήσω απόψε για μένα". Εκδόθηκε από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι και διανεμήθηκε από την MBI.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα κύκλο με δώδεκα τραγούδια, από τα οποία το ένα είναι σε ορχηστρική μορφή. Τους στίχους έγραψαν η Αγαθή Δημητρούκα, η Ζωή Παναγιωτοπούλου (στην πρώτη της συνεργασία με τον Λιούγκο, η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με πολλά όμορφα τραγούδια), ο Χρήστος Ντάνος και ο ίδιος ο Ηλίας Λιούγκος. Περιλαμβάνεται επίσης ένα τραγούδι ("Τι κάνεις Αλέξανδρε") παρμένο από το έργο "Αρχαία βρέφη" του Γιώργου Χρονά, ενώ ο δίσκος κλείνει με το ποίημα "Commission" ("Δεν είναι εδώ κανείς") του Ezra Pound.
Ο συνθέτης έγραψε ευφάνταστες μελωδίες και έξυπνα ρυθμικά θέματα που αποδίδουν πειστικά τη θεματολογία των στίχων. Η ενορχήστρωση που επιμελήθηκε ο Θόδωρος Κοτεπάνος μαζί με τον σύνθέτη, βασίζεται κυρίως σε ακουστικά όργανα της χατζιδακικής αισθητικής, αν και δεν απουσιάζουν και όργανα, όπως το σαξόφωνο, ακόμη και το συνθεσάιζερ, όπου αυτό απαιτείται για την απόδοση των αναγκαίων ηχοχρωματισμών.

Τα τραγούδια ερμηνεύει με ξεχωριστή εκφραστικότητα ο Ηλίας Λιούγκος. Στο τραγούδι "Μονάχος είν' ο έρωτας" συνοδεύει η Βούλα Σαββίδη, ενώ το ποίημα του Pound αποδίδει στην αγγλική γλώσσα η Christine Grek, Η οποία επιμελήθηκε και το εξώφυλλο της έκδοσης.

(c) CD | Σείριος/ΜΒΙ | 1990 | Πηγή: ΟΟ/d58

2 σχόλια:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Για μένα ο καλύτερος δίσκος του Λιούγκου είναι αυτός. Ευχαριστούμε για την παρουσίαση όλων των δίσκων του.

Άαβας / d58 είπε...

Ο Λιούγκος ως συνθέτης παραμένει υποτιμημένος και κάποια στιγμή θα αναγνωριστεί το ξεχωριστό του ταλέντο. Όλοι οι προσωπικοί του δίσκοι είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως ο παρών. Προσωπικά πάντως βάζω στην πρώτη θέση έναν μεταγενέστερο, το "Φιλί μου ταξιδεύει". Θα τα πούμε άλλωστε και γι' αυτόν σε δυο μέρες...