Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Σταύρος Παπασταύρου: Μίλα μου για μήλα (1986)

Τέσσερα χρόνια μετά το "Πίσω δωμάτιο" ο τραγουδοποιός Σταύρος Παπασταύρου επανέρχεται με μια καινούργια, εντελώς διαφορετική δουλειά, πιο εξωστρεφή και κεφάτη. Πρόκειται για τον κύκλο θεατρικών παιδικών τραγουδιών "Μίλα μου για μήλα" που εκδόθηκε από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι το 1986 βασισμένη στα ευφάνταστα κείμενα του Ευγένιου Τριβιζά, μια σειρά πολύ ευρηματικών κειμένων με έντονο το λογοπαικτικό στοιχείο, αλλά ταυτόχρονα και με λόγο αιχμηρό και διεισδυτικό, έτσι που τελικά να μην αφορούν μόνο παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά παιδιά κάθε ηλικίας!
Ο συνθέτης κατέθεσε απλές και λειτουργικές μελωδίες πετυχαίνοντας να αποδώσει απόλυτα εύστοχα τα μηνύματα των στίχων. Για παράδειγμα, όπως και ο ίδιος επισημαίνει, στο εμβληματικό τραγούδι "Μίλα μου για μήλα" που έδωσε και τον τίτλο σε όλη τη δουλειά, η μουσική ακολουθεί το παιχνίδι των στίχων πάνω στις συλλαβές μι / λα / μη / λα χτίζοντας αντίστοιχα τη μελωδία πάνω στις νότες μι και λα!
Πάντως στίχοι και μουσική δημιουργούν αυθόρμητα στον ακροατή τον αυτονόητο συνειρμό με τα ιστορικά τραγούδια της "Λιλιπούπολης" που είχαν προηγηθεί κατά έξι χρόνια. Είναι και η παρουσία του Μάνου Χατζιδάκι που ενισχύει αυτόν το συνειρμό. Είναι και ο ίδιος ο Σταύρος Παπασταύρου που μνημονεύει τη Λένα Πλάτωνος στο τραγούδι "Το χρυσόψαρο". Είναι φυσικά και οι δυο ερμηνευτές της "Λιλιπούπολης", ο Σπύρος Σακκάς και η Σαβίνα Γιαννάτου, που δίνουν κι εδώ το παρών με την προσθήκη της Κρίστης Στασινοπούλου!

Κοντολογίς, έχουμε έναν όμορφο δίσκο που αποτελεί σίγουρα την πιο δημοφιλή εργασία του τραγουδοποιού, με σημαντική μάλιστα εμπορική απήχηση, αλλά και υστεροφημία, αφού αρκετές φορές στα κατοπινά χρόνια παρουσιάστηκε με επιτυχία στο κοινό σε θεατροποιημένη μορφή. Παράλληλα ο Παπασταύρου βρήκε μια καινούργια δημιουργική διέξοδο που τον οδήγησε στη συστηματική πλέον ενασχόληση με το παιδικό τραγούδι και την παιδική λογοτεχνία.

(c) CD | Σείριος | 1986 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: