Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Γιάννης Μαρκόπουλος: Φίλοι που φεύγουν (1991)

Με το ξεκίνημα της δεκαετίας του '90 ο Γιάννης Μαρκόπουλος, πάντα εμπνευσμένος και ανήσυχος, μας χαρίζει έναν σπουδαίο κύκλο μελοποιημένης ποίησης με τίτλο "Φίλοι που φεύγουν", ο οποίος κυκλοφόρησε το 1991 από την ΕΜΙ Columbia. 
Το έργο βασίζεται κυρίως σε μελοποιημένα ποιήματα του σημαντικού μεταπολεμικού μας ποιητή Νίκου Καρούζου (1926-1990), ενός δημιουργού με ξεχωριστό ποιητικό έργο που συνδυάζει τις θεμελιώδεις έννοιες του έρωτα και του θανάτου με τις θρησκευτικές του ανησυχίες. Από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου τα οκτώ είναι γραμμένα πάνω σε δική του ποίηση, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το εξαιρετικό "Όσο κρατήσει η ζωή" με την καίρια ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά, αν και γνωστότερο μάλλον έγινε με μια δεύτερη εκτέλεση από τη Χαρούλα Αλεξίου.
Περιλαμβάνονται επίσης και τρία ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-2005) με γνωστότερο το "Φίλοι που φεύγουν", το οποίο έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο, ποίημα που επίσης μας έγινε γνωστό πρώτα από τη μελοποίηση της Angelique Ionatos στο δίσκο "I palami sou..." (1979) κι αμέσως μετά από το δίσκο "Η αγάπη είναι ο φόβος" (1980) του Μιχάλη Γρηγορίου. Υπάρχει επίσης κι ένα μελοποιημένο ποίημα του υπερρεαλιστή ποιητή της γενιάς του '30 Ανδρέα Εμπειρίκου (1901-1975) με τίτλο "Κρηπίδωμα".
Η μουσική του συνθέτη προσαρμόζεται πειστικά πάνω στον ποιητικό λόγο και καταφέρνει να αναδείξει τις κρυμμένες του επισημάνσεις μέσα από μελωδικά ή ρυθμικά σχήματα που δε φαίνονται διατεθειμένα να περιοριστούν σε απλές λαϊκές φόρμες, αλλά επεκτείνονται με φυσικότητα και προς λόγιες κατευθύνσεις με τραγούδια οπερατικού ύφους. Γιαυτό και επιστρατεύτηκαν ερμηνευτές που καλύπτουν όλο αυτό το ερμηνευτικό φάσμα, όπως ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς, αλλά και η Βασιλική Λαβίνα ή οι Ο.Ρ.Α. και ο ίδιος ο συνθέτης, αλλά και ο τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας μαζί με το Χορωδιακό Εργαστήρι της Μουσικής.

Το έργο παρουσιάστηκε ζωντανά στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβρη του 1990, όπου και ηχογραφήθηκε κι εκδόθηκε λίγο αργότερα σε αναλογικό δίσκο, ενώ συγχρόνως κυκλοφόρησε και η ψηφιακή του εκδοχή με εμπλουτισμένο περιεχόμενο, καθώς προστέθηκαν και τα έργα: Κοντσέρτο-Ραψωδία για Λύρα & Ορχήστρα και Μουσική για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει το 1988.

(c) CD | EMI Columbia | 1991 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: