Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Μιχάλης Γρηγορίου: Ο Οδυσσέας στο ποτάμι (1985)

Η τρίτη κατά σειρά δισκογραφική κατάθεση του Μιχάλη Γρηγορίου, μετά τα "Ανεπίδοτα γράμματα" (1977) και "Η αγάπη είναι ο φόβος" (1980), ήρθε το 1985 με τον κύκλο τραγουδιών "Ο Οδυσσέας στο ποτάμι", την ίδια χρονιά που μοιραζόταν τις "Αντιθέσεις" με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Wilhelm Zobl.
Ο δίσκος "Ο Οδυσσέας στο ποτάμι", έργο 30, γραμμένο στα 1980-1, βασίζεται αποκλειστικά σε ποίηση του σημαντικού μεταπολεμικού ποιητή Τάκη Σινόπουλου (1917-1981). Το ομώνυμο ποίημα προέρχεται από τη συλλογή "Μεταίχμιο Β'", ενώ όλα τα υπόλοιπα από τη συλλογή "Αντίστιξη 1957"
Η διάχυτη απαισιοδοξία και εσωστρέφεια του ποιητικού λόγου οδηγεί σε έντονα λυρικές μελωδίες πεσιμιστικής διάθεσης με ηλεκτρονικά χρώματα σε μια εποχή που ο συνθέτης είχε στραφεί συνειδητά προς τον ηλεκτρονικό ήχο. Ο ίδιος άλλωστε εκτελεί τα τραγούδια με ηλεκτρικό πιάνο και συνθεσάιζερ, ενώ τους φευγαλέους και διακριτικούς χρωματισμούς κάποιων συμβατικών οργάνων αποδίδουν το φλάουτο ή το κλαρινέτο που παίζει ο Θύμιος Παπαδόπουλος, το βιολοντσέλο με τον Χρήστο Σφέτσα ή το βιολί με τον Στάμο Σέμση.
Όπως το συνήθιζε ο συνθέτης, κι εδώ έχουμε ένα ζεύγος φωνών, γυναικείας και ανδρικής - με επικρατέστερη πάντα τη γυναικεία - που αποδίδει τα τραγούδια: Την εκφραστικότατη Σαβίνα Γιαννάτου, απολύτως ταιριαστή για τέτοιες ατμοσφαιρικές μελωδίες, και τον χατζιδακικό Βασίλη Λέκκα. Η σκιά του Μάνου Χατζιδάκι είναι παρούσα στο δίσκο έτσι κι αλλιώς, καθώς η έκδοση φιλοξενείται στον κατάλογο του Σείριου. Εξάλλου ο συνθέτης έχει αφιερώσει το έργο του στον Μάνο Χατζιδάκι. Επισημαίνω επίσης ότι τη χρονιά που κυκλοφόρησε ο δίσκος από τον Σείριο, ο Μιχάλης Γρηγορίου είχε αναλάβει και μια σειρά εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα

Το όμορφο εξώφυλλο είναι του Γιώργου Σταθόπουλου.

(c) CD | Σείριος | 1985 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: