Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Ηλίας Λιούγκος: Της ιστορίας το ποδήλατο (1985)

Αν με τη "Νυχτερινή δοκιμασία" (1984) ο Ηλίας Λιούγκος μας πρόσφερε την παρθενική συνθετική του απόπειρα, ένα χρόνο αργότερα επανήλθε πιο αποφασιστικά με έναν ολοκληρωμένο πλέον κύκλο τραγουδιών που επιγράφεται "Της ιστορίας το ποδήλατο" και εκδόθηκε από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι.
Φυσικά όλο το κλίμα κι αυτής της δουλειάς αποπνέει το χατζιδακικό πνεύμα, μέσα στο οποίο άλλωστε ανδρώθηκε καλλιτεχνικά ο δημιουργός. Και είναι πολλά αυτά τα χαρακτηριστικά του δίσκου που τον συνδέουν με τον μεγάλο συνθέτη. Δεν είναι μόνο η δισκογραφική εταιρία που διηύθυνε ο Χατζιδάκις, ούτε και η γενικότερη υποστήριξή του στην παραγωγή. Είναι επίσης η παρουσία της στιχουργού Αγαθής Δημητρούκα που παραπέμπει στο στιχουργικό πρότυπο ενός Νίκου Γκάτσου, με ευρηματικό λόγο και θεματολογία και πρωτότυπες ρίμες. Είναι επίσης οι μελωδίες του Λιούγκου που δείχνουν εμφανώς τη χατζιδακική καταγωγή τους. Είναι επίσης η ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού με τους χαρακτηριστικούς ηχοχρωματισμούς της χατζιδακικής αισθητικής.
Πάντως, παρά τις εκλεκτικές αυτές συγγένειες, είναι φανερό ότι ήδη αποκαλύπτεται ένα πηγαίο και αυτόνομο συνθετικό ταλέντο, το οποίο θα καρποφορήσει με ακόμη πειστικότερο τρόπο τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος ο Λιούγκος ερμηνεύει τα μισά τραγούδια, ενώ τα υπόλοιπα αποδίδει η υπέροχη Έλλη Πασπαλά, επίσης σταθερή ερμηνεύτρια του Μάνου Χατζιδάκι την ίδια εποχή. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Αλέκος Φασιανός, ενώ το οπισθόφυλλο ο Γιώργος Σταθόπουλος.

(c) CD | Σείριος/ΕΜΙ | 1985 | Πηγή: OO/d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: