Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Γιώργος Μακρής: Πέρα βρέχει (1982)

Ο Γιώργος Μακρής ανήκει σ' εκείνη τη χαρισματική ομάδα τραγουδοποιών που ξεπήδησαν από τους περίφημους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας (1981-82) χάρις στη διορατικότητα και τη συνεχή υποστήριξη του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος βοήθησε ως παραγωγός τους πιο ταλαντούχους από αυτούς να έχουν μια συνέχεια στην ελληνική δισκογραφία. 
Έχουμε αναφερθεί ήδη στις περιπτώσεις του Βασίλη Νικολαΐδη, της Ηδύλης Τσαλίκη και του Σταύρου Παπασταύρου, οπότε σειρά έχει ο Γιώργος Μακρής που έδωσε ισχυρό το στίγμα του στους πρώτους Αγώνες του 1981 με τη σαρκαστική μπαλάντα "Ω, Δέσποινα των λογισμών μου". Η συνέχεια ήρθε την επόμενη χρονιά, όταν παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη του δουλειά με τίτλο "Πέρα βρέχει", για να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας ακόμη δύο προσωπικές δουλειές ("Παραδείγματος χάριν", "Πιο άσχημα από πριν..."), ενώ την επόμενη δεκαετία τον βρίσκουμε πίσω από το σχήμα Zoolixo Λίγο!
Ο δίσκος "Πέρα βρέχει" αποτελεί ουσιαστικά μια διευρυμένη παραλλαγή του τραγουδιού "Ω, Δέσποινα των λογισμών μου" σε επίπεδο μουσικής, στίχων και ερμηνείας. Απλές, ρυθμικές μπαλάντες με κυρίαρχο το ηχόχρωμα της κιθάρας και πολύ λιτή συνοδεία ακουστικών οργάνων, συνιστούν έναν πρωτότυπο ηχητικό μικρόκοσμο που καθιστούν το δημιουργό τους απόλυτα αναγνωρίσιμο. Ο Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε τη διεύθυνση της ορχήστρας πάνω στην αφαιρετική ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη. Το τραγούδι "Γυναίκα" εμφανίζεται και σε οργανική εκδοχή, ενώ το τραγούδι "Βοϊδάγγελοι" βασίζεται σε ποίημα του Γιάννη Σκαρίμπα.

(c) LP | Minos | 1982 | Πηγή: ΟΟ/d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα πνευματικά παιδιά του Μάνου Χατζιδάκι!
Χαρά στο κουράγιο σου και Μπράβο για όλα αυτά.
Πολλά πολλά ευχαριστώ.